Najhujši požari sicer trenutno pustošijo po Grčiji, kjer je življenje izgubilo najmanj 60 ljudi.

Vročinski val je med drugim zajel večji del Skandinavije. Na Švedskem trenutno po vsej državi pustoši 21 požarov, so danes sporočile tamkajšnje službe za nujno pomoč. Doslej je v tej državi že pogorelo ali še vedno gori okoli 25.000 hektarov območja. Oblasti so sicer zaradi izjemno visokih temperatur v ponedeljek posvarile pred »izjemno« nevarnostjo novih izbruhov požarov na jugu države.

Gori tudi Laponska

Več manjših požarov je izbruhnilo tudi na Norveškem, kjer so maja zabeležili najvišje temperature doslej. V boju z ognjenimi zublji je 15. julija življenje izgubil gasilec.

Požari so opustošili tudi najsevernejšo finsko regijo Laponsko, ki je poznana kot domovina božička.

Skoraj teden dni so se s požari borili tudi Latvijci. Ognjeni zublji so na zahodu te baltske države uničili več kot 800 hektarov.

O izjemno visoki vročini sicer poročajo tudi v Nemčiji, kjer naj bi ta teden dnevne temperature dosegle med 30 in 35 stopinj Celzija. Meteorologi so zaradi suše opozorili pred veliko nevarnostjo požarov na poljih in v gozdovih.

Nizozemski nacionalni inštitut za javno zdravje je zaradi vročine za večji del države izdal opozorilo o morebitni slabi kvaliteti zraka. Oblasti so poleg tega zaradi izjemne visoke vročine zaprli tudi 12 mostov v Amsterdamu, saj bi vročina lahko zmehčala kovino.