Splet okoliščin in pravočasno medicinsko ukrepanje sta rešila življenje 51-letnemu Ptujčanu Branku Unuku. Ko so ga odpeljali s kraja dogodka, je imel še zmeraj v prsnem košu zapičen kuhinjski nož. Če bi ga storilec izvlekel, napada bržkone ne bi preživel.

V stanovanjskem bloku v središču Kidričevega danes dopoldne ni bilo več vidnih sledi o tem, da se je noč pred tem v stanovanju v pritličju pripetil krvav zločin. Policisti so že nekaj ur prej zapustili poslopje, krvava tla na hodniku pa je pobrisal eden izmed stanovalcev.

Oškodovanec je bil v ponedeljek na obisku pri svoji materi. Prebiva v nekdanjem zdravstvenem domu, ki ga je kidričevska občina preuredila v stanovanjski blok z dnevnim centrom in socialnimi stanovanji. Kadar je Unuk prišel v Kidričevo, je praviloma obiskal tudi maminega neposrednega soseda, 62-letnega domačina Antona Mohorka. »Pri materi je ostal samo za kosilo in takoj zatem šel k Antonu, saj pri njej ni smel niti kaditi,« nam je razložil sosed. Mohorko, ki so ga znanci klicali »strehar«, saj je nekoč bil dober krovec, naj bi imel hujše zdravstvene težave in naj bi kazal že očitne znake demence. »Ni več vedel, kje je banka, kje občina, zaradi bolezni so ga tudi preselili v to stanovanje,« smo izvedeli od krajana.

Glasno je kričal, ko ga je odpeljala policija

Med večernim druženjem, med katerim sta, tako kot zmeraj, popila precej vina, sta se Unuk in Mohorko zapletla v hud prepir. Kdo je poklical policijo in reševalce, sogovornik ni vedel povedati. Povsem mogoče je, da je na pomoč poklical osumljenec ali žrtev. Neposredni sosedje namreč niso slišali ničesar, tudi Brankova mati ne. Da se je pripetil zločin, jim je postalo jasno šele potem, ko je v stanovanjski blok prišla policija.

»Okoli 1.20 zjutraj me je zbudil močan hrup. Stopil sem na stopnišče in glasno vprašal, kdaj bo že enkrat mir v hiši. Tedaj sem opazil pred sosedovimi vrati stati policistko,« je povedal sosed. »Slišal sem, da naj bi imel Branko še zmeraj nož v sebi, ko so ga odpeljali. In da bi zagotovo umrl, če bi ga potegnil ven.«

Zabodenega so reševalci odpeljali na zdravljenje v UKC Maribor. V času sprejema je bil v kritičnem stanju. Iz Policijske uprave Maribor so danes sporočili, da je njegovo stanje stabilno. Policisti so domnevnega osumljenca prijeli na kraju dogodka, mu odvzeli prostost in zoper njega odredili pridržanje. Ko so ga odpeljali, naj bi na hodniku glasno kričal: »Pustite me, pustite me!« »Podani so utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja poskusa uboja. Kriminalistična preiskava še poteka,« je sporočil Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.