Pogled na območje pod Fabianijevim mostom, kjer so delavci ljubljanskega podjetja Lesnina MG oprema in novogoriškega prodjetja Pro-Concrete že od aprila urejali Fabianijev skate park, razkriva, da bo poligon za izvajanje akrobacij na rolkah očitno kmalu končan. Na približno tisoč kvadratnih metrov veliki površini pod mostom bodo tako rolkarji v kratkem dobili nov poligon s štirimi rolkarskimi elementi.

Polkrožna rampa in trije manjši elementi

Že kmalu zatem, ko je Fabianijev most povezal Njegoševo in Roško in je zaradi njegove dvonivojskosti ob Cukrarni zazeval prazen prostor, so na ljubljanski mestni občini začeli razmišljati o morebitnih vsebinah, s katerimi bi lahko zapolnili temačen prostor pod mostom in hkrati preprečili, da bi podmostje zaradi svoje odmaknjenosti postalo problematično zbirališče. Prvi so v pokritem prostoru priložnost prepoznali ljubljanski rolkarji, preobrazbo podmostja v urbani park pa so nato na občinsko pobudo zasnovali v biroju Scapelab.

Javni razpis za gradnjo rolkarskega parka, ki so ga v biroju poimenovali Fabianijev skate park, so na občini objavili v začetku letošnjega leta. Pravočasno sta prispeli dve ponudbi, a sta le podjetji Lesnina MG oprema in Pro-Concrete, ki sta se na razpis prijavili s skupno ponudbo, izpolnjevali vse razpisne pogoje. S pogajanji so nato na občini dosegli, da sta ceno s prvotnih 352.000 evrov spustili na končnih nekaj manj kot 300.000 evrov (skupaj z DDV). Pogodbo sta podjetji z občino podpisali v začetku aprila in delavci so se že kmalu zatem lotili preobrazbe podmostja v rolkarski park.

Ko bodo dela končana, bo rolkanjem med štirimi stebri na voljo večja betonska polkrožna mini rampa, v podmostju pa bodo še trije manjši tipski elementi, prav tako namenjeni izvajanju akrobacij na rolkah. Ob mini rampi bo urejeno kemično stranišče, podmostje bo dodatno osvetljeno, v južnem delu parka pa bodo uredili tudi možnost ozvočenja.

Rolkarski park bo tudi v Tivoliju

Medtem ko so dela pod Fabianijevim mostom skoraj pri kraju, pa se lahko ljubljanski ljubitelji urbanih športov kmalu nadejajo še enega rolkarskega parka. Javni zavod Šport Ljubljana je namreč objavil javni razpis, s katerim išče izvajalca, ki bi klančine in druge elemente za izvajanje akrobacij na rolkah uredil tudi v parku Tivoli, in sicer na zdajšnjem kotalkališču blizu kopališča.

Da bodo območje tivolskega kotalkališča preuredili v Skate park Tivoli, so na občinskem oddelku za šport, ki ga vodi Marko Kolenc, napovedali že decembra lani. »Želimo ga zgraditi po olimpijskih normah in uporabnikom zagotoviti najsodobnejši rolkarski park,« so takrat poudarili na občini. Kot je zdaj razvidno iz razpisne dokumentacije, bo moral izbrani izvajalec na betonski ploščadi najprej sanirati tla, nato pa postaviti štiri betonske elemente za rolkanje, pri čemer bo največji element sestavljen iz treh različnih sklopov. V Športu Ljubljana prijave na razpis zbirajo do 31. julija, izbrani izvajalec pa bo moral dela začeti takoj po podpisu pogodbe in park končati najkasneje v šestdesetih koledarskih dneh od podpisa pogodbe.