V Franciji rojeni branilec Manchester Cityja, ki ima baskovske korenine in je ob tem osem let igral za Athletico iz Bilbaa, lahko zaprosi za špansko državljanstvo. 24-letni branilec je za les bleus igral v mlajših kategorijah, med člani pa ni dobil prave priložnosti.

Že pred dvema letoma, ko je Laporte še igral v Bilbau, ga je tedanji španski selektor Julen Lopetegui prosil, naj razišče možnost, da bi zamenjal francosko za špansko državljanstvo. Takrat ga je vpoklical selektor galskih petelinov Didier Deschamps, tako da je Laporte sporočil, da bo branil barve države, v kateri se je rodil. A ker Deschampsa ni prepričal in Laporta ni v njegovih načrtih za nadaljevanje, je Enrique že prosil nogometaša, naj še enkrat razmisli, o nedavnih dogodkih poroča Mundo Deportivo.

Aymeric Laporte sicer teme na poletni turneji po ZDA ni želel komentirati. A 24-letni nogometaš je vseeno priznal, da je imel mešane občutke ob zmagi Francije na svetovnem prvenstvu. »Če sem pošten, sem bil ljubosumen,« je dejal novinarjem. »A pred leti sem se odločil in moral sem s tem živeti. Vpoklica niti nisem pričakoval. Sem bil pa vseeno razočaran, da nisem bil v selektorjevih načrtih,« je dejal Laporte, ki se zaveda, da nima veliko možnosti iz izbrane vrste izriniti Samuela Umtitija in Raphaela Varana.

Aymeric Laporte