Za nogometaše Olimpije se začetek sezone spreminja v nočno moro. Državni prvaki so po hitrem slovesu iz kvalifikacij za ligo prvakov izgubili še uvodni prvenstveni preizkus v Novi Gorici (0:2). Ilija Stolica je prvi trener v zgodovini kluba, pod katerim Olimpija na prvih treh uradnih tekmah v sezoni sploh še ni dosegla gola. V Stožicah so medtem prekinili pogodbo z napadalcem Nathanom Oduwo, ki v letu in pol ni izpolnil pričakovanj. Mu bo sledil še kdo?

Črnic: Čakamo, da se nam odpre

Po odmevnem porazu je trener Olimpije Stolica doživel nekaj neprijetnih trenutkov. Nič kriv in nič dolžan je postal strelovod nezadovoljstva, tako da se je moral po tekmi umakniti pred verbalnim napadom dveh navijačev v zelenem dresu. Ker je bil obenem pozvan na soočenje, so ga za vsak primer do avtobusa pospremili varnostniki. Njegova ekipa je sicer naredila korak naprej v primerjavi z evropskima tekmama, saj je v Novi Gorici tudi streljala na gol in bila boljša v večini statističnih parametrov. Ne pa v najpomembnejšem: zadetka sta dosegla domača mladeniča. Žiga Lipušček prvega na tekmi in prvega v svoji prvoligaški karieri, ko je po podaji iz kota preskočil pol manjšega Miškića, ki je bil zadolžen zanj. »Kar dolgo sem čakal na prvenec in očitno izbral pravi trenutek,« je bil v središču medijskega zanimanja po tekmi. Ne samo zaradi zadetka, tudi zaradi odlične igre v obrambi, katere vrhunec je bilo izbijanje žoge z golove črte po še enem iz serije neuspešnih ljubljanskih napadov.

»Bili smo premalo konkretni, presekal nas je zgodnji zadetek. Čakamo, da se nam odpre,« je povedal ljubljanski novinec Matic Črnic in stopil v bran svojemu trenerju, pa čeprav ga je v trenutku pobude poslal na klop. »Veliko nas je novih, ne gre čez noč, potrebnega bo malce več potrpljenja.« Črnic je sicer dodana vrednost ekipe, a so njegove podaje zapravili neuspešni strelci. »Danes smo bili slabi,« je neuspešno gostovanje v mestu vrtnic, od koder je Olimpija redno odnašala točke, pospremil vratar Aljaž Ivačič. »Pred nami je trdo delo. Kakršne koli druge zgodbe so odveč,« umirja (pre)zgodnje skrbi.

Na realnih tleh je po veliki zmagi ostal goriški trener Miran Srebrnič: »Pomanjkanje kvalitete smo nadomestili s pravim pristopom. Proti takšni ekipi, kot je Olimpija, je seveda pomembna tudi dnevna forma, ki je bila tokrat na naši strani.« Uvodna tekma nove sezone je bila tudi prvi uspešen test pomlajevanja goriške ekipe, obenem pa je v nogometni javnosti sprožila prva ugibanja o tem, kako trdno na svojem stolčku je Stolica.

Po eni uri petarda

»Ni bilo videti, da bo takšna razlika. Da bo na koncu zmaga tako visoka.« Saj res ni bilo videti, vsaj prvo uro ne. »Mogoče ni pestro za navadnega navijača, ampak ravno v tej prvi uri smo zgradili zmago,« je pojasnil Darko Milanič. Maribor je bolj na vztrajnost kot rutino zlomil Rudar. Ko je zabil drugi gol, je zlahka dal še naslednje tri. Surovo učinkovito. »Ne morem reči, da sem pričakoval tako visoko zmago,« je priznal tudi Milanič.

Maribor je v sezono krenil s skrbno sestavljenim sistemom igre, ki terja potrpežljivost. »Želimo igrati točno tako – uporno in potrpežljivo,« je poudaril Milanič. Partizaniju in Rudarju je ob takem osrednjem dvojcu, borbenem Blažu Vrhovcu in asistencah Amirja Derviševića, kar šest različnih strelcev zabilo že devet golov. Ogrodja ekipe ne zamajejo niti poškodbe v obrambi, kjer je včeraj začel suvereni Luka Uskoković, nadaljeval pa na desnem boku Aleks Pihler, potem ko se je očitno resneje poškodoval Martin Milec.

Dolgo je Maribor gradil svoje napade. Morda predolgo, ampak Rudar je vijoličastim (pre)puščal, da je izpopolnjeval svojo igro. Knapom se pozna, da na sredini še niso našli zamenjave za Jako Bijola in Iljo Antonova, Marijan Pušnik poudarja, da se bodo na tem mestu okrepili. Ampak prvi gol je Maribor zabil iz prekinitve, ko je zadel Saša Ivković. Že četrti gol Srba na šele sedemnajsti tekmi.

Za Rudar je Maribor vmes vseeno puščal možnosti za kaj več, vsaj nekaj. »Fantom sem se opravičil,« je napako po tekmi priznal Marijan Pušnik. »Preveč korajžno je bilo z moje strani, da sem pustil dva napadalca, da bi nekako izenačili. Nismo pa tako slabi, kot smo grdo izgubili. Več želje bi morali pokazati – da smo imeli deset protinapadov, se ne spodobi za prvoligaško ekipo.«

Globina kadra vijoličastim prinaša razpoložene strelce. Dino Hotić je zabil dva, potem ko se pri prvem Martin Kramarič ni dotaknil žoge, v drugo pa je močno ukanil Marka Pridigarja. Potem je Luka Zahović v zaključku le še dokazal – sebi, moštvu in gruzijski Čikuri – nepopustljivo učinkovitost. »Mogoče bo dobro, da smo padli na realna tla. Nimam pa fantom česa zameriti. Vidimo, da nimamo konkurence v vezni liniji, in verjamem, da se bomo okrepili,« pa je nauk, ki ga iz rezultata pred tekmo s Steauo vleče Pušnik.

Vrnitev Mure z remijem

Mura se je z remijem proti Triglavu pred več kot 2000 navijači v Fazaneriji uspešno vrnila med prvoligaše. Pod prekmursko vodstvo se je podpisal kranjski branilec Kristijan Arh Česen, ki je žogo nespretno pospravil v svojo mrežo. Triglav je izenačil po hitrem protinapadu Toma Žurge. Mura je ob koncu tekme z vsemi silami krenila po zmago. Luka Bobičanec je najprej stresel okvir vrat, v zadnji minuti je njegov prosti strel ubranil Darjan Curanović. Že v petek je Aluminij z 2:1 presenetil Celjane.

Pari prihodnjega kroga, petek ob 18. uri: Celje – Gorica, sobota ob 18. uri: Triglav – Aluminij, nedelja ob 18.15: Maribor – Mura, ob 20.15: Domžale – Rudar, ob 20.30: Krško – Olimpija.