Dostum se je v domovino vrnil po 14 mesecih bivanja v Turčiji. Na letališču so ga med drugim pričakali vidnejši predstavniki vlade, politični vodje in podporniki. Ti so ravno zapuščali letališče, ko je odjeknila eksplozija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik policije Hašmat Stanakzai je sporočil, da je bilo v napadu ubitih najmanj 11 ljudi, ranjenih je kakih 15. Med žrtvami so po njegovih navedbah civilisti, med njimi tudi otrok, in predstavniki varnostnih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dostum, ki je letališče zapustil v oklepnem vozilu, v napadu ni bil poškodovan, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Nadžib Daniš je sporočil, da je policija zaznala napadalca, vendar se je ta razstrelil, preden so ga utegnili aretirati.

Dostum je povezan z vrsto kršitev človekovih pravic. Med drugim mu očitajo mučenje in ugrabitev političnega nasprotnika. Maja lani je odpotoval v Turčijo na domnevno zdravljenje, kar pa so številni razumeli kot pobeg pred preiskavami nepravilnosti.