Rižote so res čudovite in možnosti za pripravo odličnih poletnih rižot je res neskončno. Ko znaš enkrat pripravite osnovno belo rižoto, potem ste pravi mojster rižot. Kajti nato v rižoto le še dodajate sestavine, ki jih imate takrat na voljo. Nekaj odličnih rižot je že v #SitFitSi zbirki in tele morate čim prej pripravit:

- kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo,

- kremna rižota z rdečo peso,

- rižota s korenčkom in jajčevcem,

- ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto,

- rižota z rumeno bučo in gobami.

Kako pripraviti osnovno belo rižoto?

- uporabite pravo vrsto riža: uporabite riž za rižote, Arborio je prava izbira,

- za osnovo na olju prepražite čebulo: uporabite mlado čebulo/šalotko/čebulo …,

- na zmehčani, a ne obarvani ali zažgani čebuli, prepražite riž: riž naj se napije olja in čebule in zadiši po lešnikih

po želji uporabite vino: glede na izbiro zelenjave naj bo vino belo ali rdeče,

- riž skuhajte postopoma: rižu postopoma dodajajte tekočino, najprej eno zajemalko in ko riž popije vso tekočino, še eno zajemalko, vse dokler se riž ne skuha,

- dodajte zelenjavo po izbiri in glede na sezono: zelenjavo narežite na koščke, jo sesekljajte, naribajte in umešajte v rižoto: glede na trdoto zelenjave jo umešajte prej ali kasneje

rižoto po želji naredite kremasto z maslom ali parmezanom,

- rižoto po potrebi osvežite z limoninim sokom,

- rižoto odišavite s svežimi dišavnicami: skombinirajte jih z izbrano zelenjavo,

- rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagnete,

- rižoto postrezite takoj: če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha.

Nekaj ključnih informacij tudi za pripravo bučkine rižote:

- namesto šalotke lahko uporabite čebulo ali por.

- bučki lahko narežete tudi na kockice in umešate v rižoto malo preden je riž skuhan.

- namesto svežih paradižnikov lahko v rižoto čisto na koncu umešate sveže češnjeve paradižnike ali pa paradižnike v celoti izpustite.

- namesto masla uporabite olje.

- tudi parmezan lahko v celoti izpustite, če želite vegansko jed.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi):

1 košček masla

2 stroka česna

1 šalotka

2 zeleni bučki

180 g arborio riža za rižote

0,5 dcl belega vina (neobvezno)

1 pest parmezana

6 kosov sušenih paradižnikov v olju

½ žličke suhe bazilike

sveža bazilika

približno 1 l zelenjavne jušne osnove

olje

sol

poper

PRIPRAVA

V večji kozici stopite maslo in na stopljenem zmehčajte sesekljano šalotko. Nato dodajte riž in dobro premešajte, da se riž napoji masla. Dodajte še česen in kuhajte, da zadiši, nato pa še na rezinice narezan paradižnik.

Prilijte vino, premešajte in pokuhajte ter umešajte še suho baziliko. Nato postopoma dodajajte po zajemalko zelenjavne jušne osnove na enkrat. Ko riž popije vso tekočino, dodajte novo. Ko je riž že skoraj skuhan, dodajte 1 naribano bučko in dobro premešajte ter kuhajte še toliko časa, da se riž skuha.

Na koncu, ko je riž skuhan, poskrbite, da je rižota pocasta in ne presuha. Rižoto odstavite z ognja, vanjo umešajte večino sveže bazilike, parmezan ter še malo popopraj. Če rižota ni dovolj slana, jo še malo posolite. Rižoto pokrijte in pustite počivati nekaj minut.

Medtem na suhi ponvi popecite rezine naoljene, posoljene in popoprane bučke. Rižoto servirajte, okrasite s popečeno bučko in svežo baziliko ter po želji še s parmezanom in takoj postrezite.