»Razglasiš vojno, nato pa govoriš o podpori iranskim ljudem,« je v nagovoru dejal Rohani in ponovil grožnjo, da bo Iran blokiral prevoz nafte čez strateško pomembno ožino Hormuz pri Perzijskem zalivu.

»Vedno smo zagotavljali varnost te ožine. Ne igraj se z levjim repom, ker boš to večno obžaloval,« je Rohani opozoril ameriškega kolega. »Mir z Iranom bi bil mir vseh mirov in vojna z Iranom bi bila mati vseh vojn,« je še posvaril.

ZDA znova uvajajo sankcije

Rohani je Belo hišo obtožil, da je nasprotovala, kadarkoli je Evropa s Teheranom želela doseči dogovor. »Ne smemo misliti, da bo Bela hiša vedno ostala na tem položaju nasprotovanja mednarodnemu pravu, proti muslimanskemu svetu,« je še dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je ZDA umaknil iz jedrskega sporazuma med Iranom in velikimi silami iz leta 2015, skladno s katerim je Iran v zameno za odpoved jedrskemu orožju dobil odpravo sankcij.

ZDA zdaj ponovno uvajajo sankcije. Iran je minuli teden na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA, s katero želi doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij.