Zaradi hudih zapletov po kirurškem posegu v začetku julija se Marchionne ne more vrniti k opravljanju svojih nalog, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA po seji sporočil nadzorni odbor.

Za njegovega naslednika so imenovali prvega moža proizvajalca vozil Jeep Mika Manleyja. Leta 1964 v Veliki Britaniji rojeni Manley je edini vodilni menedžer v imperiju Fiat Chrysler, ki ne prihaja iz Fiata, pač pa iz Chryslerja. Pod Manleyjevem vodstvom je Jeep lani prodal 1,4 milijona vozil, potem ko jih je leta 2009 le 337.000.

Ni zdržal, da bi posle vodil še do pomladi

Danes 66-letni Marchionne bi moral Fiat Chrysler zapustiti šele spomladi 2019 po predstavitvi poslovnih rezultatov koncerna za leto 2018 ter se povsem posvetiti vodenju proizvajalca luksuznih avtomobilov Ferrari. A zdravstvene težave so mu preprečile te načrte. V začetku julija je bil operiran in od tedaj po poročanju medijev leži na neki kliniki v Švici. Njegovo stanje naj bi se v zadnjih nekaj urah močno poslabšalo.

Marchionne je na čelo Fiata prišel leta 2004 in ga rešil pred propadom. Pod njegovim vodstvom se je italijanski proizvajalec avtomobilov leta 2014 združil z ameriškim Chryslerjem, s čimer je skupina postala sedmi največji proizvajalec avtomobilov na svetu. V začetku junija je Marchionne predstavil nov investicijski načrt koncerna, ki do leta 2022 predvideva investicije v višini 45 milijard evrov. Od tedaj se ni več pojavil v javnosti, kar je izzvalo govorice o njegovem slabem zdravstvenem stanju.