Ribiči Ribiške družine Tolmin so po prejetju obvestila o poginu odstranili vse poginule ribe in pregledali oba vodotoka tudi nižje po toku, pri tem pa novih poginulih rib niso našli. O dogajanju so obvestili policijo, pregledali pa so tudi vse morebitne onesnaževalce.

Ni šlo za temperaturni šok

Na območju sotočij Tolminke in Soče je trenutno zaradi festivalskega dogajanja veliko ljudi, a Berlot o vzroku za pogin ne želi ugibati. Možnosti, kot omenjeno, je več. Pravi pa, da ni šlo za temperaturni šok ob preselitvi iz ribogojnice, kot se je omenjalo ob medijskem poročanju. »Te informacije mi nismo dali,« je dodal Berlot.

Po njegovih besedah je glede na izkušnje drugih ribiških družin zelo težko ugotoviti vzrok pogina. So pa odvzete vzorce poginulih rib shranili v zamrzovalnik in se bodo v nadaljevanju odločali, kako naprej, je še dejal Berlot.

Poginilo za kakšnih 50 kilogramov rib

Strokovni svetovalec za gospodarjenje v Ribiški družini Tolmin Blaž Zidarič je včeraj za Radio Slovenija povedal, da ribiči še pregledujejo reko, doslej pa so našteli 28 poginulih rib oz. približno 50 kilogramov. »Poteka preiskava. Gre za nekaj soških postrvi, nekaj križancev in šarenk,« je dejal.