»Dosegla sem, kar sem hotela pred prihodom v London. Cilj je bil uvrstitev v finale diamantne lige in da dosežem mete prek 62 m. Ponovno sem dobro tekmovala in dokazala, da sem v dobri formi. To je bila zadnja tekma pred EP v Berlinu. Tam si želim čim bolje tekmovati. Cilj je finale in tam potem borba za čim višjo uvrstitev. Glede na moje zadnje tekme sem sposobna boja za vrh, bomo videli, kaj bo prvenstvo prineslo,« je dejala Ratejeva.

Kopje vrgla prek 62 metrov

Začela je s 57,48 m in bila po prvi seriji šesta le pred dvema tekmovalkama, tudi po drugi seriji in 57,84 m ni napredovala. V tretji seriji so ji namerili prvo daljavo prek 60 m (60,90 m), po četrti pa se je prebila na tretje mesto z 62,17 m. Pred Ratejevo sta bili le dve tekmovalki na čelu z Lyujevo, ki je v prvi seriji povedla s 64,97 m, v drugi pa je vrgla še 65,54 m.

V tej seriji se je Kitajki zelo približala še Čehinja Nikola Ogrodnikova (65,36 m). V peti seriji je Ratejevo, ki je sicer izboljšala svoj dosežek na 62,89 m, prehitela še Avstralka Kelsey-Lee Roberts (63,90 m), ki je v zadnji seriji zmogla še 64,11 m. Ratejeva je ostala četrta, ker je v šesti seriji ostala brez izida. To je bila zadnja tekma slovenske rekorderke pred odhodom na EP.

Četrti izid v Evropi

»Razen prvih dveh, Kitajke in Čehinje, so tudi ostale začele slabo, ker nam v času za ogrevanje niso postili metati. Tudi moje počutje ni bilo tako dobro, kot pred tednom dni v Celju, zato sem rabila dva meta, da je steklo. V četrti in peti seriji sem vrgla prek 62 m, v zadnji sem hotela še nekaj več, hitrejši zalet pa je botroval prestopu,« je dodala Ratejeva.

Dobro formo je potrdila že konec prejšnjega tedna na državnem prvenstvu v Celju, kjer je na stadionu domačega kluba Kladivarja z daleč najboljšim dosežkom prvenstva kopje vrgla 66,10 m in le za dober meter zaostala za svojim slovenskim rekordom 67,16 m, ki ga je dosegla 14. maja 2010 na diamantni ligi v Dohi.

S tem dosežkom iz Celja ima še vedno enajsti izid na svetovni lestvici te sezone in četrtega v Evropi. Toda Avstralka Kathryn Mitchell, ki je z 68,92 m najboljša v tej sezoni, ima med deseterico skupaj kar štiri izide, Lyujeva pa dva, kar pomeni, da je Ratejeva sedma ta čas na svetu in četrta v Evropi.

Tom Bosworth v hitri hoji na 3000 m postavil najboljši izid vseh časov na prostem

V skoku s palico je aktualni svetovni prvak Američan Sam Kendricks edini preskočil 5,92 m, svetovni rekorder Renaud Lavillenie in Šved Armand Duplantis pa sta končala s 5,86 m, kar pa je Francoz zmogel že v prvem skoku in osvojil drugo mesto.

Na 400 m je slavil Katarec Abdalleleh Haroun (44,07) na tej razdalji z ovirami pa s stotinko prednosti Američanka Shamier Little (53,95) pred Jamajčanko Janieve Russell. Paul Chelimo iz ZDA je bil najboljši na 5000 m (13:14,01), v skoku v daljino pa sta bili na prvih dveh mestih domačinki Shara Proctor (6,91 m) pred Lorraine Ugen (6,88 m).

Na 400 m ovire, ki sicer ne šteje za diamantno ligo, je s 47,65 sekunde svetovni prvak Karsten Warholm dosegel rekord mitinga in norveški rekord. V teku na 100 m je edina pod enajstimi sekundami tekla Jamajčanka Shelly-Ann Fraser Pryce (10,98), dvakratna olimpijska zmagovalka in sedemkratna svetovna prvakinja. Vrača se na tekmovališča po porodu in se že veseli naslednje sezone, ko bo glavno tekmovanje sezone na SP v Dohi.

Med atleti se je na tej najkrajši razdalji stadionske atletike, ki v moški konkurenci šteje za diamantne nagrade, šesterica spustila pod deset sekund na čelu z Američanom Ronniem Bakerjem (9,90). Rojak slednjega in svetovni dvoranski prvak na 60 m Christian Coleman pa je moral po ogrevanju odpovedati nastop. Srebrn na lanskem SP na istem stadionu v britanski prestolnici na 100 m je imel ponovno težave z mečno mišico, zaradi katere mesec dni in pol ni mogel tekmovati.

Britanec Tom Bosworth je v hitri hoji na 3000 m postavil najboljši izid vseh časov na prostem. Nekdanji cirkusant je s časom 10:43,84 sekunde izboljšal prejšnji dosežek Italijana Giovannija De Benedictsa iz maja 1990 (10:47,11).