Janša je pred tisočglavo množico članov in simpatizerjev stranke med drugim spomnil na uspeh SDS na letošnjih državnozborskih volitvah in ocenil trenutne povolilne politične razmere, v katerih se skuša s strani politike in medijev zamegliti vlogo relativnega zmagovalca volitev. V tej luči je tri dosedanje vladne stranke označil za »absolutne poraženke«.

Po njegovih besedah bo v prihodnjih tednih medijska in politična pozornost usmerjena v oblikovanje koalicije šestih strank, ki bi sestavile vlado, a ta bo v bistvu pomenila nadaljevanje prejšnje, saj tako ustreza interesnim skupinam in lobijem, ki vladajo iz ozadja.

V oblikovanju tovrstne vlade v SDS po njegovih besedah ne vidijo ustrezne rešitve, še posebej glede na dejstvo, da bodo politične in gospodarske razmere v Sloveniji in Evropi bistveno bolj zaostrene. Zato Janša kot boljšo možnost vidi nove volitve. Dodal je, da SDS ne kliče po predčasnih volitvah, je pa nanje pripravljena.

Cilj stranke SDS je oblikovanje stabilne vlade, ki bo Slovenijo postavila na prvo mesto in delala v dobro vse države, ki bo odgovorna do sosedstva in evropskih institucij, je še dejal Janša.

Poletni tabor SDS tokrat poteka pod sloganom »100 let po koncu prve svetovne vojne za ohranjanje miru kot temeljne vrednote«, spremljajo pa ga različne aktivnosti, potepi po okoliških planinah in tradicionalne gorniške ture. Zaključil se bo v soboto, 4. avgusta, z vzponom na Triglav.