Glavni ameriški bankir Jerome Powell je pojasnil, da je ameriško gospodarstvo še vedno v zelo dobri kondiciji, brezposelnost je na 18-letnem dnu, inflacija je na želenih 2 odstotkih, FED pa za zdaj namerava še vedno nadaljevati počasen dvig temeljne obrestne mere.

Kar vzbuja nekoliko skrbi, je vedno bolj sploščena krivulja donosnosti, saj se je razlika med donosnostjo 10-letne in 2-letne ameriške državne obveznice zelo zmanjšala in je najmanjša v zadnjih desetih letih. Invertna krivulja donosnosti pa je zgodovinsko gledano vedno pomenila, da sledi recesija. Ameriški delniški trgi neutrudno rastejo in dosegajo nove zgodovinsko najvišje vrednosti, tako je indeks ameriških tehnoloških delnic Nasdaq Composite Index dosegel vrednost 7867 točk, letos znaša donosnost 13,3 odstotka v lokalni valuti oziroma kar 16,8 odstotka merjeno v evrih. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je zrasel za 8,10 odstotka, slabše so se letos odrezali evropski borzni indeksi, tako se je nemški DAX znižal za 1,8 odstotka, Stoxx Europe 600 z donosnostjo za 0,90 odstotka, podobno so se odrezali tudi azijski borzni indeksi.

Razvijajoči se trgi z rahlo negativno donosnostjo letos niso navdušili vlagateljev. Analitiki iz treh osrednjih investicijskih hiš Goldman Sachs Group, Franklin Templeton Investments in BlackRock Inc. so ta teden izjavili, da je zdaj pravi trenutek za investiranje na razvijajoče se trge. Izjave so podkrepili z argumenti, kot so nizke tržne cene podjetij, objavljeni dobički podjetij rastejo, hkrati so tudi pričakovanja za naprej dobra, obenem so podjetja fundamentalno močna.