Sacha Baron Cohen je za novo TV-serijo Who is America? zamaskiran v različne like intervjuval ameriške politike, tudi nekdanjo ameriško podpredsedniško kandidatko in guvernerko Aljaske Sarah Palin, s svojim pristopom pa ni razburil samo politikov, ampak tudi širši krog javnosti, ker naj bi se delal norca celo iz vojnih veteranov.

Palinova je o Cohenovi prevari potožila na družbenih omrežjih, češ da jo je komik, ki se je zamaskiral v invalidnega vojnega veterana, zvabil na intervju pod krinko, da snema zgodovinski dokumentarec za Showtime. »Pridružujem se dolgemu seznamu ameriških javnih oseb, ki so postale žrtve zlobnega, izkoriščevalskega in bolnega ’humorja’ britanskega ’komika’ Sache Barona Cohena. Posmehujte se politikom in nedolžnim javnim osebam, kolikor hočete, če zaradi tega lažje spite, a kako se drznete posmehovati tistim, ki so se borili za našo državo,« je zapisala na facebooku, podprli pa so jo tudi ameriški mediji, češ da je Cohen tokrat res šel predaleč.

Od novinarja do protiterorističnega strokovnjaka

Televizija Showtime se je nekaj dni zatem odzvala, da se Cohen ni predstavljal kot vojni veteran, niti ni nosil vojaške uniforme, kaj šele da bi kakor koli nakazoval, da je invaliden. Je pa komik za serijo brez dvoma pretental kar nekaj politikov, ne samo Palinove, ki ji je med intervjujem očital »preklete lažne novice«. V pogovoru z njimi se je predstavljal kot novinar Billy Wayne Ruddick Jr., bil pa je tudi izraelski protiteroristični strokovnjak, nekdanji obsojenec, ki je postal umetnik, in apologetični liberalec.

Najboljši alter ego od vseh je bil po mnenju gledalcev, ki so videli prvo epizodo, lik Errana Morada, ki se zavzema za to, da bi začeli v ZDA oboroževati tudi otroke. Kot Morad je republikanskemu kongresniku Dani Rohrabacherju med intervjujem predlagal, da bi podprl seveda izmišljeni predlog, da začnejo upravljanja orožja učiti že otroke, ki so komaj shodili. Rohrabacher Cohena ni prepoznal in je, ko je izvedel, del česa je postal, dejal, da je bil žrtev bolne prevare, s čimer bi se verjetno strinjali tudi nekateri drugi republikanski politiki, ki komika niso prepoznali in so privolili v intervju z njim. Cohen to počne že vrsto let. Leta 2003 je tako kot Ali G intervjuval tudi Donalda Trumpa in mu hotel prodati svojo poslovno idejo o rokavici iz sladoleda, a Trump ni bil videti preveč navdušen. Leta 2009 pa je za film Brüno prevaral Rona Paula, ameriškega kongresnika iz Teksasa, ki se je v premoru med intervjujem znašel v spalnici z Brünom, kjer ga je ta poskušal zapeljati, politik pa je doživel glasen homofobni izpad, ki je obkrožil svet.