Zaev je predstavil predlog, po katerem bi se referendumsko vprašanje glasilo: »Ali podpirate članstvo v EU in Natu s sprejemanjem sporazuma med Republiko Makedonije in Republiko Grčijo« o imenu Makedonije. Referendum, ki naj bi bil septembra ali oktobra, bi bil posvetovalne narave, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Štiriurno srečanje je sicer uro po začetku zapustil vodja glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saj je nasprotoval formatu sestanka. Zaev je njegov odhod komentiral z besedami, da si vsi, ki so ostali na sestanku, želijo uspešnega referenduma o sporazumu o imenu, »odnos, ki ga je pokazal Mickoski v imenu VMRO-DPMNE, pa je neresen, neodgovoren in žali vse politične subjekte in državljane Makedonije«, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kljub temu je za danes sklical »tradicionalni« sestanek vodij štirih največjih strank, kot je zahteval Mickoski. Njegova stranka sicer sporazumu o imenu odločno nasprotuje.

17. junija podpisan sporazum o imenu

Zaev je sestanek v sredo sklical, potem ko je VMRO-DPMNE v parlamentu blokirala imenovanje članov volilne komisije, ki bo organizirala referendum. To je stranka storila po tem, ko so v torek po hitrem postopku potrdili predlog vlade, da bodo člane volilne komisije potrjevali s podporo 61 poslancev in ne več dvotretjinsko večino, kot je veljalo doslej. VMRO-DPMNE je temu nasprotovala.

Grčija in Makedonija sta po desetletjih spora 17. junija podpisali sporazum o imenu, po katerem bi se slednja imenovala Severna Makedonija. Posledično je Makedonija dočakala premike pri približevanju EU in Natu, ki ga je ovirala Grčija, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.

Zveza Nato je nato na vrhu 11. julija Makedonijo povabil k začetku pristopnih pogovorov o članstvu, »ko bo sporazum uresničen«. Kdaj to bo, tako ni jasno, za uresničitev sporazuma pa je med drugim potrebna tudi podpora sporazuma na referendumu.

Prvi korak v smeri začetka približevanja EU pa je država storila 17. julija s sejo parlamentarnega sveta za evropsko integracijo, ki je zaznamoval uradni začetek procesa pregleda usklajenosti zakonodaje. Makedonija je kandidatka za članstvo že od leta 2005.