Britanska policija naj bi identificirala domnevne napadalce z živčnim strupom novičok na bivšega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, je povedal neimenovani vir blizu preiskavi. Dodal je, »da so preiskovalci prepričani, da gre za Ruse«. Menijo namreč, da so identificirali domnevne storilce napada z novičokom preko nadzornih kamer, ki so jih križali s podatki o ljudeh, ki so v tistem obdobju prišli v državo. Scotland Yard, ki vodi preiskavo, trditve ni komentiral.

Ugotovitve bi bile sicer v skladu s trditvami Londona, da za zastrupitvijo stoji ruska država ali pa da je izgubila nadzor nad strupom, ki ga po podatkih znanstvenikov izdelujejo samo v Rusiji oziroma nekdanji Sovjetski zvezi. Moskva sicer očitke odločno zavrača. Po navedbah britanskega Sky News je policija v okviru preiskave zastrupitve Skripalovih 4. marca v Salisburyju zbrala 5000 ur posnetkov nadzornih kamer.

Veleposlanik »neumnosti« ne bo komentiral

Skripalova sta po večtedenskem zdravljenju medtem že zapustila bolnišnico in naj bi bila nekje v Veliki Britaniji. Incident je sprožil hudo diplomatsko krizo v odnosih med Rusijo in zahodom. Z novičokom sta se konec junija zastrupila tudi dva navadna britanska državljana v kraju Amnesbury nedaleč od Salisburyja. Ženska je umrla. Moški, na domu katerega so našli strup v steklenički, je še v bolnišnici, a je pri zavesti.

Ni še znano, ali gre za strup iz iste zaloge kot je bil tisti, s katerim sta se zastrupila Skripalova. Morebitna povezava med primeroma je glavni predmet policijske preiskave. Ruski veleposlanik v Veliki Britaniji Aleksander Jakovenko je dejal, da je bilo o novičoku izrečenih toliko neumnosti in laži, da tudi te nove informacije ne bo komentiral, dokler ne dobi uradne potrditve Scotland Yarda.