Nova gondolska žičnica je nujna. To je ključ obstoja kaninskega smučišča in zimskega turizma na Bovškem nasploh. Na novogradnjo se pripravljamo s polno paro. Idejni projekti so narejeni, pravi Marijan Skornišek, vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Sončni Kanin.

Milan Štulc, vodja odnosov z javnostmi na bovški občini, pa dodaja, da je občina na podlagi povabila k oddaji ponudbe za izdelavo idejnega projekta za gradnjo nove krožne kabinske žičnice Kanin in prispelih ponudb kot najugodnejšega izvajalca izbrala SAS (Societe par Actions Simplifiee) STEM International. Trenutno so v fazi usklajevanja datuma podpisa pogodbe.

»Nova žičnica bo imela tri postaje, v primerjavi s sedanjo, ki ima štiri. Za tri postaje smo se odločili zaradi številnih dejavnosti, ki so povezane z dogajanjem na Kaninu. Gre predvsem za kolesarje in pohodnike, nekaj dodatne ponudbe pa snujemo tudi v prihodnje,« pripoveduje Skornišek in dodaja: »V gondolah bo prostora za deset ljudi, vozile pa bodo lahko v precej močnejšem vetru kot sedaj. Danes imamo zakonsko omejitev 15 metrov na sekundo, z novo žičnico pa bomo lahko vozili tudi pri vetru 25 metrov na sekundo.«

Za postavitev nove žičnice se dogovarjajo s družbama Leitner in Dopplmaier. Zanimivo je tudi, da bodo premaknili zgornjo postajo višje od sedanje, ki je na višini 2202 metra. Tako smučarjem ne bo več treba pešačiti do štirisedežnice Prevala. Sedanja restavracija Prestreljenik, kjer je zgornja postaja, bo ostala na istem mestu.

»Ohranili bomo tudi sedanjo povezavo med postajama C in D. Žičnica je obnovljena in bi jo bilo škoda podreti. Poleti bo služila predvsem kolesarjem in pohodnikom, saj načrtujemo ureditev nekaj novih kolesarskih in peš poti. Tudi skozi Krnico, kjer gre za edinstven primer v Sloveniji, ko so si podali roke planinci in kolesarji,« še pove Skornišek.

Sneg pripeljali na osrednji bovški trg

V letošnji poletni sezoni je obisk kljub slabemu vremenu, ki ga pogosto spremljajo nevihte, v primerjavi z lanskim letom večji za 5 do 10 odstotkov. Pri Sončnem Kaninu so nad temi številkami presenečeni, saj naj bi imele agencije v Bovcu, ki ponujajo adrenalinska doživetja, v primerjavi z letom 2017 kar za 20 do 30 odstotkov manj gostov. »Verjetno je v ozadju ustanovitev osmih novih agencij. S krožno kabinsko žičnico smo od 7. maja do včeraj prepeljali 6000 potnikov, kar je veliko glede na to, da v zadnjem času skoraj vsak dan dežuje ter da smo maja in junija obratovali le ob koncu tedna. Poskušali smo pritegniti tudi smučarje, saj je bilo v Velikem grabnu veliko snega, a za to ni bilo posebnega zanimanja. Prišlo jih je največ deset, zato smo to dejavnost opustili. Dnevno na Kanin povprečno prepeljemo 300 ljudi, v prihodnjih dneh in tednih pa računamo, da se bo ta številka, seveda ob lepem vremenu, povzpela na 500 obiskovalcev.« Včeraj so na Kaninu dosegli poletni rekord, saj se je s krožno kabinsko žičnico, ki iz doline do vrha vozi dobre pol ure, prepeljalo 511 potnikov.

Med obiskovalci Kanina je bilo doslej največ Čehov, Slovakov, Poljakov, Madžarov, Nemcev in Italijanov, v središču zgornjega Posočja pa pogrešajo predvsem hrvaške in srbske turiste, pa tudi Slovencev je bolj za vzorec. Prihajajo tudi turisti iz eksotičnih držav, ki se na Kaninu prvič v življenju srečajo s snegom. Da pa so lahko sneg okusili tudi tisti, ki se niso povzpeli na Kanin, so pri Sončnem Kaninu ta mesec dvakrat pripeljali sneg kar na osrednji bovški trg in tako poskrbeli za popestritev ponudbe.