Švedska civilna zaščita je sporočila, da je Italija na pomoč poslala dve letali za gašenje požarov, Norveška pa je k skandinavskim sosedom napotila šest helikopterjev.

Po navedbah švedskih oblasti je danes po državi divjalo 37 požarov. Prebivalce, ki živijo blizu požarišč v okrožjih Gavleborg, Jamtland in Dalarna v osrednjem delu države, so pozvali k evakuaciji.

Poveljnica gasilcev Britta Ramberg je za medije povedala, da je požar v Jamtlandu najobsežnejši in se hitro širi. Ognjeni zublji so tam že uničili 2500 hektarjev površine in se po navedbah oblasti širijo s hitrostjo desetih kvadratnih metrov na minuto.

Požari tudi na Norveškem

Civilna zaščita je sporočila, da so evropski mehanizem civilne zaščite zaprosili za več letal za gašenje požarov, saj jim primanjkuje gasilcev in mehanizacije.

Med vročinskim valom, ki po navedbah vremenoslovcev traja nenavadno dolgo, so izmerili rekordnih 33 stopinj Celzija v Uppsali, drugod po državi pa več kot 30 stopinj. Z več kot sto požari v naravi so se minuli teden borili tudi na Norveškem.