V torek, 10. julija, je policijska patrulja v Hrastovljah zaustavila terensko vozilo bosanskih registrskih oznak, ki ga je vozil državljan Hrvaške in Srbije. Poleg njega je bil v vozilu še državljan Irana, za katerega so ugotovili, da ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja so dvojnemu državljanu Hrvaške in Srbije odvzeli prostost. Naslednji dan so ga s kazensko ovadbo pripeljali pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog tožilstva zanj odredil pripor, so danes sporočili s PU Koper.

V petek so ilirskobistriški policisti na cesti za tunel Veliko Brdo zaustavili terensko vozilo registrskega območja Danske, ki ga je vozil državljan Hrvaške. V vozilu so bili še trije državljani Turčije in sedem državljanov Irana, za katere so policisti prav tako ugotovili, da ne izpolnjujejo zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo. Tudi Hrvatu so policisti odvzeli prostost in ga naslednji dan s kazensko ovadbo pripeljali pred koprskega preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor.

Na PU Koper letos obravnavali 52 primerov prepovedanega prehajanja meje

V soboto pa so bistriški policisti na cesti v naselju Koseze zaustavili osebno vozilo registrskega območja Italije. Za volanom je bila državljanka Romunije z urejenim začasnim bivanjem v Italiji. Poleg nje so v vozilu prijeli še državljana Albanije, ki ne le da ne izpolnjujeta zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo, pač pa so zoper oba izrekli ukrep prepovedi vstopa v schengensko območje zaradi storitve kaznivega dejanja. Romunki so odvzeli prostost, po usmeritvah okrožne državne tožilke pa bodo zanjo podali kazensko ovadbo po redni poti.

Na območju PU Koper so v letošnjem letu obravnavali 52 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (lani 25), na območju celotne države pa so zaradi enakih kaznivih dejanj letos podali 75 kazenskih ovadb.

Do 9. julija so kriminalisti in policisti koprske policijske uprave na zaslišanje k preiskovalnim sodnikom koprskega okrožnega sodišča pripeljali 22 osumljenih, za 19 je bil odrejen pripor. V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na poti od Turčije preko Srbije oz. BiH in preko Hrvaške v Slovenijo, so dodali na policiji.