Sodišče v Münchnu je prejšnji teden nemško nacionalistično desničarko Beate Zschäpe zaradi bombnih napadov in desetih umorov obsodilo na dosmrtno ječo. Še štiri moške pa zaradi podpiranja teroristične organizacije oz. pomoči pri umorih na večletne zaporne kazni. Med njimi so Wohllebnu prisodili največ in sicer deset let, saj je NSU priskrbel orožje, s katerimi so ubili devet priseljencev, sodišče pa ga je spoznalo krivega pomoči pri umoru.

A je Wohlleben danes zjutraj kljub obsodbi zapustil zapor. Kot je pojasnilo pristojno sodišče ne obstaja več nevarnosti, da bi 43-letnik zbežal, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče sicer nima informacij, kjer se moški od izpustitve nahaja. Wohlleben je v preiskovalnem priporu že preživel šest let in osem mesecev, tako da bi moral odsedeti še tri leta in štiri mesece. Z odločitvijo pa je sodišče sledilo oceni generalnega tožilstva v mestu Karlsruhe, da zanj zaporna kazen ni več potrebna.

Eden odmevnejših povojnih sodnih procesov

Eden najodmevnejših povojnih sodnih procesov v Nemčiji še ni zaključen, saj je pritožbo vložil tudi odvetnik Zschäpejeve, ki jo je sodišče spoznalo krive umorov osmih priseljencev turških in enega grških korenin ter nemške policistke v obdobju med letoma 2000 in 2007.

Proti Zschäpejevi sicer nikoli niso našli dokazov, da je bila na enem od prizorišč umorov. A je tožilstvo trdilo, da je Zschäpejeva skupaj s sostorilcema Uwejem Mundlosom in Uwejem Böhnhardtom sodelovala pri ustrahovanju priseljencev z arbitrarnimi umori. Pri tem je neonacistka pokazala voljo do dejanj in oblikovala »tretjino zarotniškega triumvirata«.

Odkritje skupine NSU leta 2011 je šokiralo Nemce. Njeni zločini so namreč ostali nerazrešeni več kot desetletje tudi zaradi očitnih napak pristojnih preiskovalnih organov, ki so spregledali grožnjo skrajne desnice.

Teroristična celica se je na koncu v bistvu razkrinkala sama, ko sta Mundlos in Böhnhardt po neuspelem ropu storila samomor, tretja članica Zschäpejeva pa se je predala policiji.