Ko so kamere hrvaških televizij v ponedeljek posnele Thompsona na panoramskem avtobusu s hrvaškimi nogometaši, ta se je izbrani vrsti pridružil na poti center Zagreba, se je na družbenih omrežjih vsul plaz ostrih kritik. Med najostrejšimi je bil predsednik opozicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS) Krešo Beljak, ki je Thompsona označil za »fašistično smet«, a se je naknadno zaradi svojih besed opravičil.

Thompson, ki je znan po poveličevanju ustašev na svojih koncertih, je potrdil, da je prejel povabilo hrvaških nogometašev, naj se z njimi v ponedeljek pelje v avtobusu od zagrebškega letališča proti osrednjemu zagrebškemu trgu, na katerem so pripravili dobrodošlico hrvaški nogometni reprezentanci, ki je na svetovnem prvenstvu v Rusiji osvojila drugo mesto.

Povabila sta ga Modrić in Dalić

Hrvaški mediji so poročali, da sta hrvaški trener Zlatko Dalić in kapetan reprezentance in najboljši igralec svetovnega prvenstva Luka Modrić še iz Rusije osebno poklicala Thompsona in ga povabila, naj se jim pridruži na panoramskem avtobusu, iz katerega so pozdravili več kot pol milijona ljudi, ki so na ulicah Zagreba pričakali nogometaše. Dalić in Thompson naj bi bila tudi prijatelja. Ivan Rakitić je recimo na instagramu objavil skupno fotografijo s pripisom: »Prišel je kralj! Eden in edini! Gremo, Hrvaška!«

»Doživel sem že marsikaj, ampak še nikoli nisem bil priča takšnim čustvom nogometašev in naroda kot sedaj,« je za Index povedal Perković. »Povedali so mi, da je želja vseh igralcev, da sem z njimi na avtobusu do trga. Vprašal sem jih, če so prepričani,« je pojasnjeval hrvaški pevec in pristavil: »Prosili so me, naj pridem. Vem za zgodbice, zakaj ja in zakaj ne, ampak nihče jih ne bi mogel zavrniti. To ni čas za negativnost.«

Na novinarska vprašanja, zakaj je bil Thompson z njimi na avtobusu, pa je razburjeno reagiral sicer praviloma umirjeni selektor Dalić. Med dobrodošlico someščanov v Varaždinu v torek je živčno odgovoril, »da ni čas za takšna vprašanja in provokacije«, ter dejal, »da je ena izmed Thompsonovih pesmi himna nogometašev, pri čemer ni važno, kdo jo poje«. Thompson je nastopil tudi v Varaždinu.

Gre za pesem Kako si lepa, ki govori o lepotah vseh hrvaških pokrajin, a vsebuje tudi stih, v katerem je kot del Hrvaške omenjena tudi Hercegovina, sicer del sosednje suverene države BiH. Pesem je na Hrvaškem dokaj priljubljena in jo pogosto pojejo ob različnih domoljubnih priložnostih, ne samo na tekmah hrvaške reprezentance.

Sporen nastop ob sprejemu

Med proslavo v Zagrebu je bilo predvideno, da bo himno nogometašev na odru na osrednjem trgu zapel pevski zbor hrvaške vojaške mornarice, a je izvedba na zahtevo nogometašev pripadla Thompsonu. Neuradno naj bi hrvaški državni vrh poskušal preprečiti nastop Thompsona zaradi negativne podobe protislovnega pevca.

Thompson je na slab glas prišel zaradi javnega poveličevanja Neodvisne države Hrvaške (NDH), predvsem po tistem, ko se je pred leti pojavil zvočni posnetek njegovega nastopa, na katerem je pel pesmi v čast ustašem in koncentracijskemu taborišču Jasenovac kot tudi o brutalnem pobijanju Srbov.

»Prisotnost ultranacionalističnega rokerja na proslavi je izzvala kritike, posebej ob dejstvu, da ga organizatorji sprejema niso povabili,« piše nemška izdaja Huffington Posta, ki dodaja, da je hrvaška izbrana vrsta znana po »nacionalističnih incidentih«, pri čemer poroča, da sta Šime Vrsaljko in Dejan Lovren po zmagi nad Argentino v skupinskem delu prepevala Thompsonovo kontroverzno pesem Bojna Čavoglave.

Koncertne prepovedi

Več evropskih držav je v preteklosti prepovedalo Thomsponove koncerte, ki so bili namenjeni hrvaškim izseljencem. Avstrijski in nemški mediji so se po ponedeljkovem dogajanju v Zagrebu tudi spraševali, kaj »ultranacionalistični pevec« in »fašistični roker« počne skupaj z nogometaši.

Hrvaški nogometaši po vrnitvi domov izpostavljajo, da so s svojim uspehom na svetovnem prvenstvu v Rusiji poenotili narod, a so očitno na svojo proslavo povabili osebo, ki na Hrvaškem povzroča ostre delitve.

Stigo je kralj..!😘🙏 jedan jedini.!!! Idemo hrvatska 🇭🇷

A post shared by Ivan Rakitic (@ivanrakitic) on