Kupi odpadne embalaže na dvoriščih komunalnih podjetij bi lahko kmalu izginili. Agencija RS za okolje (Arso) je v ponedeljek popoldne vendarle dobila zeleno luč za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja družbe Interseroh, s čimer namerava še zadnjo od šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) prisiliti, da začne ponovno prevzemati vso odpadno embalažo skladno z deleži, ki jih je določila vlada. Spomnimo, upravno sodišče je na zahtevo Interseroha v začetku leta odločilo, da je takšno vladno določanje prevzemnih deležev nezakonito, družba pa je glede na svoje okoljevarstveno dovoljenje dolžna pobirati zgolj tolikšne količine odpadne embalaže, kolikor so je povzročitelji embalaže, s katerimi ima podjetje sklenjene pogodbe, dali na trg.

Arso je zato v začetku junija po uradni dolžnosti spremenil okoljevarstvena dovoljenja vseh DROE razen Interserohovega. V slednje ni smel poseči, dokler upravno sodišče ne odloči o pritožbi, ki jo je Interseroh na spremembo dovoljenja vložil že lani, je v ponedeljek dopoldne razlagala resorna ministrica Irena Majcen. Le nekaj ur pozneje so na ministrstvu prejeli težko pričakovano odločbo upravnega sodišča.

O njeni vsebini nočejo govoriti, dokler je ne prejme tudi podjetje Interseroh, kar se po trditvah direktorice Darje Figelj danes popoldne še ni zgodilo. Slovenska tiskovna agencija je kljub temu poročala, da je sodišče tožbo Interseroha sicer zavrnilo, a je tako kot januarja letos tudi v zadnji odločbi ponovno poudarilo, da je »tožnik (še nadalje) dolžan prevzemati zgolj količino odpadne embalaže, ki izhaja iz njegovih pogodbenih obveznosti«. Interseroh je že napovedal, da bo zaradi nezakonitega prisiljevanja v prevzemanje presežne embalaže sprožil odškodninsko tožbo zoper državo, o tem pa razmišljajo tudi nekatere druge DROE.