»Vrata Evropske unije so široko odprta za Makedonijo,« navaja Hahna avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropski komisar je preko Twitterja sporočil, da je presenečen nad odločnostjo in energijo, s katero se je makedonska vlada lotila evropskih reform.

Vajgl, poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, je prisotnim znova zagotovil, da ima Makedonija na poti proti približevanju EU vso podporo Evropskega parlamenta. Pojasnil je, da je pred dnevi v zakonodajni postopek oddal poročilo o napredku Makedonije, ki ga bodo že konec avgusta obravnavali člani parlamentarnega odbora za zunanje zadeve. Evropski poslanci pa bodo o njem odločali predvidoma na novembrskem plenarnem zasedanju, so sporočili iz Vajglove pisarne.

»Težko bi si predstavljali uspešnejši izid grško-makedonskih pogovorov,« je dejal evropski poslanec o rešitvi spora o imenu med državama, ki je Makedoniji odprla pot proti EU.

Poudaril je še, da se morajo parlamentarne stranke zavedati, da je to priložnost za Makedonijo, ki bi se težko še kdaj ponovila, saj je malo verjetno, da se bo še kakšna grška vlada pripravljena pogovarjati in iskati kompromise o tako žgočem vprašanju. Poslance je pozval, naj postavijo interes države pred interese posameznih strank.

Novo srečanje sledi jeseni

Svet za evropsko integracijo poleg makedonskih poslancev sestavljajo še predstavniki civilne družbe, v obdobju pregleda pa bodo opravili večji del prilagajanja zakonodaje in standardov. Makedonsko pogajalsko ekipo bo sicer vodil namestnik makedonskega premierja Bujar Osmani, ki je bil že sedaj odgovoren za evropsko integracijo.

Novo srečanje v tem okviru bo predvidoma že zgodaj jeseni.

Hahn bo proces pregleda zakonodaje v sredo odprl še v Tirani. Albanija in Makedonija bosta pristopna pogajanja z EU pričeli predvidoma junija 2019.

Grčija in Makedonija sta 17. julija podpisali sporazum o imenu Makedonije, ki naj bi se poslej uradno imenovalo republika Severna Makedonija. S sporazumom naj bi državi končali dolgoletni spor o imenu med državama, ki se je vlekel od razpada nekdanje Jugoslavije leta 1991 in je bil glavna ovira Makedonije na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.