Prepoved dostave zemeljskega plina in tekočega goriva prek Kerem Šaloma, edinega odprtega prehoda za dobrine med Izraelom in Gazo, je izraelsko obrambno ministrstvo objavilo v ponedeljek zvečer.

Ta prehod sedaj ostaja odprt le še za humanitarne potrebe. Poleg tega je izraelsko obrambno ministrstvo skrčilo dopuščeno ribolovno območje ob obali Gaze s šest na tri morske milje, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael že leta vrši ostro kopensko, pomorsko in zračno blokado Gaze. Humanitarno stanje na stisnjenem območju z dvema milijonoma prebivalcev je zato zelo slabo. Kar 80 odstotkov ljudi tam živi od človekoljubne pomoči, kažejo podatki Svetovne banke.

Judovska država skuša z ukrepom Hamas, ki Gazi vlada od leta 2007, predvsem prisiliti k ustaviti spuščanja ognjenih balonov in zmajev z območja, ki so po podatkih izraelskih gasilcev v približno 100 dnevih povzročili 750 požarov, v katerih je pogorelo 2600 hektarjev izraelske zemlje. Ti zmaji in baloni so postali simbol palestinske mobilizacije.

Izraelska vojska v zadnjih mesecih ubila prek 140 Palestincev

Prebivalci Gaze obenem od 30. marca protestirajo ob ograji, ki enklavo ločuje od Izraela, in s tem obsojajo blokado ter terjajo pravico do vrnitve za palestinske begunce, ki so jih z domov pregnali ob nastanku izraelske države leta 1948.

Izraelska vojska je v zadnjih mesecih ubila več kot 140 Palestincev, več kot 4000 pa jih je ranila. Judovska država, ki je zaradi tega tarča kritik, ukrepanje utemeljuje z zaščito svojih meja.

Minuli konec tedna je prišlo tudi do ostre izmenjave ognja med Hamasom in judovsko državo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prejšnji teden napovedal nove ukrepe za boj proti Hamasu.

Izrael in Hamas sta bila od leta 2008 trikrat v vojni, od leta 2014 med stranema vlada napeta prekinitev ognja.