Komaj 21-letni Hrvat Loris Brljafa je danes na koprskem okrožnem sodišču priznal krivdo za kaznivo dejanje potovanja v tujino z namenom terorizma, čeprav se je v začetku leta napotil v Slovenijo le s pasom, na katerega je pritrdil prazne pločevinke. A njegov namen ni bil povsem nedolžen, saj je želel s provokacijo prestrašiti meščane Ljubljane, priklicati policiste in izzvati streljanje. Sodnik Julijan Glavina ga je obsodil na tri leta in dva meseca zapora ter še na izgon iz države za nadaljnja tri leta. Glavina je mladega Hrvata tudi pozval, naj prestajanje kazni izkoristi za psihiatrično zdravljenje. Čeprav je bil v času storitve kaznivega dejanja prišteven, ima namreč resne psihične težave.

Osebna stiska in osamljenost

Konec letošnjega januarja se je Brljafa na mejni prehod Dragonja pripeljal z avtobusom, pod svojim sedežem pa je imel usnjen pas z valjastimi zvitki, ki je spominjal na pas z eksplozivom, kakršnega si nadenejo samomorilski napadalci. Slovenski policisti so mejni prehod zaradi strahu pred bombo za več ur zaprli, nazadnje pa so sporočili, da je šlo za lažni alarm. Pri 21-letniku so sicer našli tudi nož, Brljafa pa je moral po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v pripor.

Specializirani državni tožilec Jože Levašič je na današnjem predobravnavnem naroku pojasnil, da se je Brljafa zaradi osebne stiske in osamljenosti postopno versko radikaliziral in postal simpatizer tako imenovane Islamske države. To potrjujejo tudi dokazi, ki so jih hrvaški policisti zasegli v hišni preiskavi, in preiskava obtoženčevih elektronskih naprav.

Namen Brljafe je tedaj bil, da bi v Ljubljani pokazal svoj pas in povzročil paniko ter da bi ga policisti nazadnje ustrelili. Čeprav je šlo za nekakšno provokacijo, ga tožilstvo ni preganjalo le zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, kot je to navada pri raznih lažnih bombnih grožnjah po telefonu ali pisemskih pošiljkah s sumljivim, a nedolžnim prahom, temveč za kaznivo dejanje potovanja v tujino z namenom terorizma, za katero je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Tožilec Jože Levašič je predlagal kazen treh let in dveh mesecev zapora ter še izgon iz države za obdobje nadaljnjih treh let. Zagovornik obtoženega Nikica Kljajić, ki je sicer obtožnico ocenil kot korektno, pa je opozoril, da gre za mladega človeka, ki se je znašel v osebni stiski, in zato sodišče pozval, naj Brljafa obsodi na največ dve leti zapora. Sodišče je v celoti sledilo predlogu tožilca.

Oče upa na nov začetek

V času trajanja pripora je bil Brljafa nekaj časa tudi na mariborskih forenzični psihiatriji, na koncu pa so izvedenci presodili, da v času incidenta ni bil neprišteven.

Mladi Hrvat je svoje dejanje danes opisal kot veliko neumnost, njegov oče pa je medijem povedal, da kljub fantovi osamljenosti niso nikoli posumili, kaj se mu plete po glavi. Njegov oče tudi verjame, da bo Brljafa po odsluženi kazni lahko začel življenje na novo.