Kulturno društvo Mirana Jarca Škocjan letos bogati slovensko poletno kulturno dogajanje že z 18. Kulturnim poletnim festivalom Studenec, katerega osrednji dogodek je vselej zelo odmevna in dobro obiskana domača gledališka predstava pod taktirko režiserja Lojzeta Stražarja. Letos bo to gledališka predstava, pravzaprav igra z glasbo Lepo je biti muzikant, ki je nastala ob 65-letnici ustvarjanja Slavka in Vilka Avsenika. Krstna izvedba velikanoma slovenske narodno-zabavne glasbe posvečene predstave bo v petek, 20. julija, ob 21. uri. V juliju na Studencu načrtujejo pet, v avgustu pa devet ponovitev, ki se bodo iztekle s 15. avgustom.

Gledališče pod kozolcem

V sklopu letošnjega poletnega festivala so obiskovalci Studenca, pri nas tretjega največjega pokritega gledališča na prostem, ki ga odlikujeta odlična akustika in prijeten ambient, med drugim že uživali v koncertu Komornega zbora Orfej iz Ljutomera, vokalno-inštrumentalnem koncertu Operna fantazija, muzikalu Mamma Mia! in koncertu Perpetuum Jazzile. Po osrednji domači predstavi Lepo je biti muzikant bo v gledališču v objemu zvezd, gozdov, polj in pogleda na Kamniško-Savinjske Alpe, ki je nastalo iz gledališča pod kozolcem, 31. avgusta sledilo še gostovanje SNG Opera in balet Ljubljana z opero Seviljski brivec in 15. septembra pa še koncert Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando.

Ansambel Fantov pet

Krstna izvedba domače gledališke igre z glasbo Lepo je biti muzikant je predelava besedila Andreasa Brandstätterja, ki ga je za oder priredila Eva Kraševec skupaj z režiserjem Alojzom Stražarjem. Glasbeni producent je Slavko Avsenik ml., Avsenikovo glasbo pa bodo igrali v ansambel Fantov pet povezani muzikantje: harmonikar Jernej Gašperlin, basist Blaž Prašnikar, kitarist Klemen Brečko (Peklenski muzikantje), klarinetist Grega Čepon (Kerlci) in trobentar Primož Ložar. Poleg njih bodo v glavnih vlogah znova nastopali stari znanci obiskovalcev gledališča, med njimi Konrad Pižorn - Kondi, Jože Vunšek, Pia Brodnik, Jure Sešek. Vsi skupaj bodo obiskovalcem pripovedovali zgodbo o mladostnih sanjah, prijateljstvu, ljubezni in življenjski preizkušnji, ki naenkrat spremeni vse. Seveda pa bodo lahko ob tem obiskovalci ves čas uživali v glasbi Slavka in Vilka Avsenika, katerih bogat glasbeni opus navdihuje mnoge glasbenike in razveseljuje poslušalce vseh generacij tudi onkraj domačih meja.

Kulturno društvo Mirana Jarca Škocjan pri Domžalah bo naslednje leto praznovalo 70. obletnico obstoja. V tem času je pomembno zaznamovalo in še vedno pomembno prispeva h kulturno-umetniški dejavnosti v občini Domžale. Z vključevanjem okoliških prebivalcev, amaterskih igralcev, pevcev in plesalcev pa učinkovito nadaljuje tradicijo ljubiteljskega gledališča pod kozolcem, ki privablja ljudi z vseh koncev Slovenije. Pod svojo streho lahko hkrati sprejmejo več kot tisoč obiskovalcev.