V Sloveniji številne ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, že desetletja pripravljajo različne dejavnosti, ki so jih letos prvič povezale v Nacionalni mesec skupnega branja 2018.

»Z Nacionalnim mesecem skupnega branja 2018 mlade spodbujamo, da berejo in se o branju pogovarjajo,« je v Vili Podrožnik ob vročitvi listin o častnem pokroviteljstvu, kamor je povabil tudi otroke, ki počitnice preživljajo v programih Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), dejal predsednik republike. Ob tem je spomnil, da smo lani obeleževali 500. obletnico reformacije, ki je Slovencem prinesla prvo knjigo in jezik, ki nas je utemeljil, letos pa 100. obletnico smrti Ivana Cankarja.

»Slovenci smo narod kulture, zato moramo skrbno negovati svoj jezik in vse, kar je z njim povezano. Nič, kar se je zgodilo v zadnjega pol tisočletja, ni onemogočilo Slovencem, da ne bi v svojem jeziku razvijali svojih sanj. Tudi v naslednjega pol tisočletja se ne more zgoditi nič, če bomo ohranjali svoj jezik,« je dejal Pahor ter vsem zaželel, naj v branju uživajo in razvijajo svojo domišljijo.

Listino o častnem pokroviteljstvu so prejeli Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

V imenu ustanov pobudnic sta se zahvalili predsednica Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Dragica Haramija in predsednica Bralnega društva Slovenije Savina Zwitter.

Dragica Haramija je v nagovoru izrazila prepričanje, da je današnji prejem listin zaveza vsem, da bodo vedno znova zastavili besede za ozaveščanje o pomenu branja. »Branje je vstopanje v svetove, ki jih drugače morda nikoli ne bi spoznali,« je dejala in dodala, da se največja čarovnija zgodi, ko se otrokom pričnejo črke sestavljati v besede in te dobijo pomene.

Savina Zwitter pa je poudarila, da si je Bralno društvo Slovenije že nekaj let prizadevalo za povezovanje vseh ustanov in posameznikov, ki se ukvarjajo z branjem. »S projektom želimo vsi pobudniki povečati zanimanje za branje, ki ni le tiha individualna dejavnost, temveč je lahko tudi skupna aktivnost,« je povedala.

Po uradnem delu sta ambasadorja kulturno-umetnostne vzgoje letošnjega evropskega leta kulturne dediščine pravljičar Žiga X. Gombač in ilustrator Ivan Mitrevski za otroke priredila bralnico pod krošnjami, so še sporočili iz urada predsednika republike.