Čudovit nogometni zaključek 21. svetovnega prvenstva v Rusiji je pripadel Franciji, ki je s 4:2 premagala hrvaško izbrano vrsto in po letu 1998 še drugič v zgodovini stopila na nogometni prestol. Hrvaški in tuji mediji pa se po tekmi niso razpisali zgolj o nogometaših in sijajni tekmi. Znaten del pozornosti jim je ukradla hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, ki je objemala francoskega predsednika Emmanuela Macrona, jokala s kapetanom Luko Modrićem in vsa premočena ponosno stala v dežju.

Ostala na dežju, a je to ni nič motilo

Kamere so 50-letno Rečanko večkrat ujele že med finalnim srečanjem, kako v reprezentančnem dresu čustveno navija za hrvaško ekipo. Po koncu srečanja je na zelenico do zmagovalnega odra prešerno nasmejana prikorakala z roko v roki s predsednikom Francije Emmanuelom Macronom. Tam je najprej močno objela Luko Modrića, ko je bil razglašen za igralca prvenstva.

Nekje vmes je v Moskvi začelo močneje deževati, a medtem ko sta se lahko Macron in ruski predsednik Vladimir Putin skrila pod dežnik svojega spremstva, se je pri Hrvatih zalomilo. Grabar-Kitarovićeva je tako večji del podelitve ostala brez zavetja, kar pa je glede na videno ni prav nič zmotilo. Še več, zdi se, da je bilo prav to najbolj všeč spletnim komentatorjem. Ti so hiteli izpostavljat, da na mundialu ni zamudila niti ene tekme Hrvaške, da je v Rusijo letela na lastne stroške z navijači v poslovnem razredu ter da je z nasmehom prenesla poraz in obilne padavine.

Njen deževni objem s hrvaškim selektorjem Zlatkom Dalićem so pospremili s pripisom »Beležnica 2«, s čimer so imeli v mislih znameniti prizor iz romantične drame, v kateri sta se prav tako v dežju strastno objela Rachel McAdams in Ryan Gosling. Grabar-Kitarovićeva pa ni objela le svojih nogometašev, temveč je ob prejemu medalj skočila v objem tudi Francozom in se ob tem večkrat stisnila k Macronu ter poljubila znameniti zlati pokal, še preden ga je lahko dvignil francoski kapetan Hugo Lloris.

Kasneje se je z ruskim predsednikom Putinom hrvaškim junakom pridružila v slačilnici, kjer jim je v solzah čestitala za hrabro igro, in nato obiskala celo garderobo Francozov, kjer je v lepi francoščini čestitala zmagovalcem, ki so bučno pozdravili njeno športno potezo in skandirali njeno ime. Da je prva ženska naših južnih sosedov prava poliglotka, je znano, tudi v času svetovnega prvenstva smo jo lahko večkrat slišali govoriti brezhibno angleščino, z letala na poti domov pa se je v ruščini zahvalila gostiteljici prvenstva.

Na spletu prehitela Modrića

Kakšen internetni hit je pravzaprav postala Kolinda Grabar - Kitarović, pove poročanje Jutarnjega lista. Ta je postregel z zanimivimi statističnimi podatki o popularnosti na internetu. Uporabniki medmrežja so po tekmi skoraj 260.000-krat uporabili ključno besedo »croatia«, kar je rekord, saj so bile številke za okoli 30 odstotkov višje od prejšnjega mejnika, ki ga je postavilo iskanje navdušencev ob uvrstitvi v finale po sredini polfinalni tekmi med Hrvaško in Anglijo. Še bolj zanimivo je seveda, da je ime Grabar-Kitarovićeve glede na podatke spletnih orodij, ki so analizirala omembe v novicah, prehitelo celo hrvaškega kapetana in igralca prvenstva Luko Modrića. In to kar za 25 odstotkov.

A morda še najbolje dogajanje povzema hudomušen tvit enega od hrvaških navijačev, ki je zapisal: »Če zdajle nekega otroka na svetu vprašaš, naj našteje politike, ki jih pozna, se odgovor glasi takole – Trump, Putin, Macron in Kolinda.« Njena politična podoba je kajpak zrasla, zaradi česar ne manjka tistih, ki v vsem skupaj vidijo klasično politično izkoriščanje športnih dosežkov. Ali pa so se obregnili ob dvoličnost svetovne nogometne zveze Fifa, ki kaznuje politična sporočila nogometašev, hkrati pa nima nič proti politiki v športnih dresih.