Grabar-Kitarovićeva bo v ponedeljek popoldan izročila državna odlikovanja in priznanja trenerju hrvaške nogometne reprezentance, igralcem, članom strokovnega štaba in delegacije hrvaške nogometne zveze, so napovedali danes v uradu hrvaške predsednice.

Državna odlikovanja so pred 20 leti iz rok prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana dobili tudi hrvaški nogometaši in trenerji, ki so bili bronasti na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Hrvaška predsednica je napovedala, da bo finalno tekmo med Hrvaško in Francij spremljala na stadionu Lužniki v Moskvi. Potrdila je, da si bo tekmo ogledala v družbi svojega francoskega kolega Emmanuela Macrona, ki mu bo podarila dres hrvaške nogometne reprezentance. Ni želela ugibati o rezultatu nedeljske tekme, a pričakuje zmago Hrvaške.

Vstopnice za ogled finala na voljo samo na črnem trgu

Medtem svetovna nogometna zveza (Fifa) ni ugodila zahtevi Hrvaške nogometne zveze (HNS), da bi za hrvaške navijače v javno prodajo dala dodatne vstopnice za ogled finala. Nekaj dodatnih vstopnic bo na voljo hrvaškim nogometnim reprezentantom in trenerski ekipi, so danes sporočili iz HNS.

Vstopnice je možno kupiti samo na črnem trgu, na katerem cene letijo v nebo. Na spletnih oglasih se vstopnice za finalno tekmo prodajajo za več tisoč evrov. Ne glede na to je zanimanje za ogled tekme na Hrvaškem velik. Zagrebška policijska uprava je sporočila, da bo potne liste na nujno zahtevo izdajala tudi v soboto, ko običajno ne dela.

Na zagrebškem letališču pričakujejo, da bo v soboto in nedeljo proti Moskvi poletelo tudi več čarterskih letal kot pred sredino polfinalno tekmo, ko so imeli šest izrednih poletov z nekaj več kot 1000 navijačev. Polfinale je v Moskvi spremljalo približno 10.000 hrvaških navijačev.

Medtem pa se tisoče ljudi v navijaški mrzlici pripravlja za spremljanje nedeljske tekme na odprtem na Hrvaškem. Številni trgi bodo verjetno premajhni, da bi sprejeli vse, ki bi želeli v stadionskem vzdušju spremljati finale svetovnega nogometnega prvenstva.