Rusko zunanje ministrstvo je navedlo, da so Friganasu izrazili »ostro nasprotovanje v povezavi z izgonom ruskih diplomatov in prepovedi vstopa še dvema drugima«. »To dejanje obravnavamo kot povsem neutemeljeno in brez podpore kakršnihkoli dejstev na grški strani,« so poudarili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

ZDA so obtožili, da stoji za to »protirusko odločitvijo grške vlade, ki je sovpadala z odprtjem vrha zveze Nato« v sredo. Izgon je v »neskladju z naravo naših dvostranskih odnosov in jim lahko resno škoduje«, so dodali.

Atene so v sredo sporočile zgolj, da so »sprejeli nujne ukrepe za zaščito svojih nacionalnih interesov« po vmešavanju ruskih uradnikov v spor o imenu Makedonije.

Moskva je napovedala enake povračilne ukrepe

Grški mediji so poročali, da je vlada napovedala izgon dveh diplomatov, še dvema pa da bo prepovedala vstop v državo. Ali je bil izgon tudi dejansko izveden, uradno še niso potrdili. Moskva je sicer že v sredinem odzivu napovedala enake povračilne ukrepe.

Grški premier Aleksis Cipras je v četrtek po vrhu Nata poudaril, da od vseh držav zahtevajo spoštovanje mednarodnega prava in grške suverenosti. »Ko vidimo dejanja, ki so v nasprotju s tem, sprejmemo potrebne ukrepe,« je povedal.

Grška televizija ERT1 je poročala, da naj bi Atene Moskvo obtoževale spodbujanja protestov proti dogovoru.

Atene in Skopje sta junija podpisala sporazum o imenu Makedonije, ki naj bi se poslej uradno imenovala Republika Severna Makedonija. S sporazumom naj bi državi končali dolgoletni spor o imenu, ki se je vlekel od razpada nekdanje Jugoslavije leta 1991 in je bil glavna ovira Makedonije na poti v EU in zvezo Nato. Grčija je namreč imenu Makedonija nasprotovala, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.