Tožnice so pred sodiščem v ameriški zvezni državi Missouri trdile, da so zaradi smukca v otroškem pudru, ki so ga uporabljale za osebno higieno, dobile raka na jajčnikih.

Njihov odvetnik Mark Lanier je po koncu sojenja povedal, da je dvanajstčlanska porota koncernu naložila izplačilo 550 milijonov dolarjev nadomestil in več kot 4,1 milijarde dolarjev kazenskih odškodnin, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tokratna odškodnina je najvišja

Johnson&Johnson se sicer sooča z več tisoč podobnimi tožbami. Na več sojenjih so mu tudi že odredili izplačilo visokih odškodnin, tokratna pa je najvišja. Prizivno sodišče v Los Angelesu je sicer oktobra lani razveljavilo naloženo mu plačilo v višini 417 milijonov dolarjev, češ da so bili argumenti tožnikov nezadostni in nejasni.

Odvetnik Lanier je v četrtek poudaril, da je Johnson&Johnson več kot 40 let skrival dokaze o azbestu v svojih proizvodih. »Upamo, da bo ta sodba pritegnila pozornost upravnega odbora koncerna in ga vodila do tega, da bo zdravstvene delavce in javnost bolje obveščal o povezavi med azbestom, smukcem in rakom na jajčnikih,« je dodal. Ob tem je pozval k umiku smukca s trga.

V Johnson&Johnsonu so na drugi strani nad sodbo globoko razočarani. V izjavi za javnost so sojenje orisali kot »v osnovi nepravično, saj so skupini 22 žensk, med katerimi ni imela večina nobene zveze z Missourijem, dovolili v skupni tožbi trditi, da so razvile raka na jajčnikih«.

Koncern je zanikal, da bi njegovi proizvodi kadarkoli vsebovali azbest, in vztrajal, da ne povzročajo raka. Pri tem se je skliceval na več študij, ki so pokazale, da je smukec varen. V farmacevtskem gigantu so tudi napovedali pritožbo, dodaja AFP.

Smukec je mineral, ki ga je mogoče včasih v tleh najti blizu azbesta.

Študijo, v kateri so v letu 2009 in 2010 pregledali več vzorcev smukca, tudi tistega, ki ga uporablja Johnson&Johnson, je izvedla tudi ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA). V nobenem izmed vzorcev niso našli azbesta. A odvetnik tožnic v Missouriju je med sojenjem zatrdil, da sta tako FDA kot koncern uporabila pomanjkljive metode testiranja, piše britanski BBC.