Financiranje vodnih projektov je pomembna prioriteta, ki je trenutno preveč zanemarjena, ker je ljudje ne dojemajo kot politično pomembno vprašanje, ampak kot tehnično vprašanje za strokovnjake. Türk opozarja na to, da je usihanje vode v Čadskem jezeru eden od razlogov za nastanek teroristične skupine Boko Haram, ki je po svetu najbolj znana po ugrabljanju deklet v Nigeriji in okolici.

Boko Haram prav tako povzroča begunske valove iz Nigerije in sosednjih držav. »Pomanjkanje vode povzroča hude socialne napetosti, sledijo vojne in potem migrantski valovi proti Evropi. Za zajezitev migracij, ki so dosegle neverjetne razsežnosti, se mi zdi pomembno globlje razumevanje razlogov, zakaj sta dostop do vode in pametno upravljanje z vodnimi viri pomembna,« je dejal Türk, ki je bil v New Yorku kot predsednik Globalnega visokega panela za vodo.

»Za razumevanje prihodnosti moramo pogledati v preteklost«

»EU je prestrašena zaradi navala beguncev in jo skrbi lasten obstoj. Eden od načinov za zaustavitev vala je končanje vojne v Siriji, ki se je v bistvu začela zaradi več let suše, kar je povzročilo velike migracije prebivalstva iz vzhodnega v zahodni del Sirije, nakar je začelo prihajati do socialnih napetosti in konfliktov, ki jih je vlada Bašarja Asada potem skušala rešiti s silo. Za razumevanje prihodnosti moramo pogledati v preteklost,« je dejal Türk.

Ideje za rešitev problemov obstajajo in tudi niso tako drage v primerjavi s stroški za množice beguncev in migrantov. Türk je dejal, da se afriške države pogovarjajo o možnosti preusmeritve reke Kongo proti Čadskemu jezeru, čeprav je realnejša ideja morda pogozdovanje juga Sahare za zaustavitev širitve puščave na jug in pridobitve več obdelovalne zemlje ali pašnikov.

»To bi bil zeleni zid, ki bi bil verjetno učinkovitejši od zidov, o katerih se danes veliko govori,« je dejal.

»Nam v Sloveniji se zdi to oddaljena problematika, ker imamo dovolj vode. Vendar pa je svet povezan in težave na enem območju vplivajo tudi na druga,« je dodal.