Drugi dan Trumpovega obiska v Britaniji je bil v znamenju množičnih protestov v Londonu, klečeplazenja Therese May in popoldanskega srečanja s kraljico na Windsorskem gradu.

Zanj in za pobrexitski trgovinski sporazum z ZDA je naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Čeprav je bil to samo delovni obisk, je za Trumpa pripravila velik pomp, razgrnila največjo rdečo preprogo, ga spet držala za roke, mu priredila razkošen banket v eni izmed palač, mu postregla s kosilom v drugi, prosila kraljico, da ga povabi na čaj v Windsorski grad, poskrbela za to, da v živo ni videl Londona, polnega protestnikov, ki so ga razglašali za negativca, sovražnika in spolnega nadlegovalca žensk, rasista, homofoba…

Johnson bi bil odličen premier…

In kako se je gost Donald Trump za vse to oddolžil gostiteljici Theresi May? Tako, da jo je javno, v intervju za pogrošni tabloid Sun, žalil, poniževal in posredno spodbujal njenega bivšega zunanjega ministra Borisa Johnsona, naj jo zamenja. Že dolgo se ni kak ameriški politik tako vtaknil v politiko Velike Britanije. V intervjuju je skritiziral njeno vizijo mehkega brexita, v osrčju katerega je prost pretok dobrin, zaradi katerega bi se London še naprej držal evropskih standardov. »Če bo Velika Britanija z EU sklenila tak dogovor, se bomo potem raje pogovarjali z EU, ne z Veliko Britanijo, tako da bo to verjetno uničilo naš medsebojni dogovor,« je zagrozil Trump.

Dejal je, da ji je povedal, kako naj izpelje brexit. »Sam bi to naredil zelo drugače. Povedal sem ji, kako naj ga izpelje, pa me ni hotela poslušati. Hoče iti po drugačni poti.« Spet je kritiziral tudi ukrepanje londonskega župana Sadiqa Khana po lanskih terorističnih napadih v Londonu, rekoč, da je slabo opravil delo. Vsekakor je zanimivo, da ni kritiziral županov Pariza in Bruslja, ki sta prav tako doživela teroristične napade. Sadiq Khan ga očitno moti samo zato, ker je musliman.

Sunov novinar, ki je delal intervju s Trumpom, pravi, da je bil pod tako močnim vtisom Trumpove »totalne oblasti«, zaradi katere ima občutek, da lahko reče in naredi, kar koli hoče, da se je počutil, kot bi bil na dvoru kitajskega imperatorja v petnajstem stoletju. Med intervjujem naj bi se poznavalsko navduševal nad brexitom, kar naprej omenjal Borisa Johnsona in ga hvalil. Navduševal se je tudi nad kraljico. Menda posebno zato, ker med svojo dolgoletno vladavino ni nikoli ničesar naredila narobe.

Protokol, kaj je to?

Čeprav so mu svetovalci zanesljivo neštetokrat povedali, da protokol zahteva, da hodi malo za kraljico, je na zelenici pred gradom Windsor vztrajno hodil pred njo. Ameriški novinarji v Windsorju so upali, da vsaj ne bo spet, tudi med pitjem čaja s kraljico, izjavil česa takega, da bi šokiral tudi njo. Trump je sicer drugi dan obiska začel v znameniti britanski vojaški akademiji Sundhurst, kamor je poletel s helikopterjem. Tam ga je zvesto čakala Mayeva, s katero sta se pozneje spet srečala, v podeželski rezidenci Chequers, kjer sta imela pogovore in kosilo. Pred pogovori sta se fotografirala za sedmo silo. Na vzklik enega od novinarjev, ki je hotel izvedeti, kakšen je premierkin odziv na Trumpov intervju v Sunu, je on odgovoril s pačenjem obraza, ona pa je bila videti, kot bi bila rada na drugem planetu.

Na tiskovni konferenci je Trump lanske teroristične napade v Evropi razglasil za posledico priseljevanja. »Mislim, da je bilo priseljevanje zelo slabo za Evropo. Položaj je zelo težak.« Na tej točki se Mayeva končno ni strinjala s sinom škotske priseljenke in vnukom nemškega priseljenca v ZDA: »Priseljevanje je bilo dobro za Britanijo. Prineslo je ljudi z različnim ozadjem in pogledi, ki so prispevali k naši družbi in naši ekonomiji.«

Prva dama je balinala

Prva dama, slovenska priseljenka v Ameriki, Melania, je imel mirnejši dan. S premierkinim možem Philipom sta se srečala z vojaškimi upokojenci in krajši čas balinala, dokler se ni možu pridružila za sprejem pri kraljici, po katerem sta odpotovala na Škotsko, da bo lahko on pred ponedeljkovim srečanjem s Putinom v Helsinkih igral golf v svojem škotskem letovišču.