Pojasnil je, da se mu zdi pomembno, da volilna opravila začnejo teči izven počitniškega časa, ker so prav prve dni izjemno zahtevne z vidika logistične priprave na same volitve.

»Potrebno je pripraviti in sestaviti volilne odbore in zato se mi zdi izjemno pomembno, da imajo vsi tisti, ki sodelujejo pri pripravi lokalni volitev, ustrezno in dovolj časa, da te stvari naredijo čim bolj v miru,« je dejal.

Kot je povedal, bodo lokalne volitve izvajale občinske volilne komisije s pomočjo Državne volilne komisije (DVK). Slednja je že pripravila in izdala obrazce za izrekanje podpore potencialnim kandidatom za občinske svetnike in župane. Te se tako že lahko izpolnjuje, na upravnih enotah pa jih bo mogoče overiti po 3. septembru. Od danes naprej je mogoče zbirati tudi že soglasja h kandidaturam.

Po besedah predsednika DZ sicer lokalne volitve veljajo za najzahtevnejše volitve, tudi tehnično, poleg tega so izjemno pomembne za sam razvoj Slovenije. »Prav lokalna samouprava, konkretneje občine, so tiste, ki najbolj intenzivno in najučinkoviteje odpravljajo regionalne razlike v Sloveniji,« je poudaril.

Potencialne predčasne parlamentarne volitve bi lahko bile sredi oktobra

Tonin se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo možno izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve hkrati z lokalnimi. V službah DZ so s pomočjo DVK preverili vse potencialne roke in ugotovili, da te možnosti ni. Morebitne predčasne državnozborske volitve bi bile namreč približno mesec dni pred lokalnimi.

»V kolikor bi se zgodilo, da Slovenija ne v prvem, ne v drugem in niti ne v tretjem krogu volitev predsednika vlade ne bi dobila, bi to pomenilo, da bi se parlament razpustil v drugi tretjini avgusta. In po vseh predpisih je potrebno predčasne volitve izvesti v roku 60 dni, kar pomeni, da bi bile najprej predčasne volitve v drugi tretjini oktobra,« je pojasnil Tonin.

Na vprašanje, kako verjetne so po njegovem mnenju predčasne državnozborske volitve, pa je odvrnil, da težko ocenjuje, ker vrsto postopkov v teh dneh še teče in je od razvoja v prihodnjih dneh odvisno, kakšne so možnosti za potencialne državnozborske volitve.