Verjetno jih ne bomo uporabljali tako kot včasih – za preoblačenje, temveč zato, da preoblikujemo prostor, zakrijemo navlako ali samo dodamo vizualni interes. Notranji oblikovalci poudarjajo njihovo praktično in dekorativno plat, zato si oglejmo sedem idej, ki lahko zložljivo steno spremenijo v priljubljen dodatek notranje opreme.

Skrijte pomanjkljivosti v prostoru

Umazana stena, razpokan omet ali okno, ki gleda na temno ulico – vse to so primerni »kandidati« za zakritje z zložljivo steno. Postavite jo, da zakrijete vse pomanjkljivosti prostora, ki vam gredo na živce, ali pa za njo skrijte pisarniško opremo (tiskalnik, skener, kable …) in redko uporabljeno opremo za rekreacijo.

Uokvirite posteljo

Namesto masivnega posteljnega vzglavja lahko obenj postavite zložljivo steno iz lesenih plošč, ki prostoru doda potrebno teksturo. Prav tako pametna izbira je stena iz tekstila, ki je morda celo vatirana, da je občutek, ko nanjo naslonimo glavo, mehkejši. Zložljiva stena z ogledali je zelo primerna tako za spalnico kot jedilnico, saj odseva svetlobo in majhen prostor navidezno naredi večji.

Kot poceni umetniško delo

Zložljive stene lahko postanejo prave umetnine v malem, če nanje prilepimo na primer fotografije ali posterje velikega formata. Za majhen denar dobimo tako edinstven dekorativni in uporabni element opreme.

Delitev prostora brez oviranja svetlobe

Medtem ko so zložljive stene nadvse primerne za delitev posameznih delov združenega bivalnega prostora, pa ovirajo pot svetlobi. To težavo lahko rešimo tako, da izberemo panele iz prosojnega materiala, denimo iz riževega papirja. Takšni zastori so še posebno dobrodošli v majhnih stanovanjih, kjer nevsiljivo delijo jedilni kotiček od kuhinje ali igralni prostor od dnevne sobe.

Dotik stila za zunanji prostor

Ne omejite se na uporabo zložljivih sten zgolj v stanovanju. Glede na material okvirja in panelov jih lahko postavite tudi na vrt. Steno iz ratana lahko denimo postavimo ob vrtno mizo ali ležalnik, da ju zaščitite pred radovednimi pogledi iz hiše ali sosedovega vrta, ob praznovanjih in piknikih pa jo okrasite s svetlobnimi verigami.

Dodatek barve ali detajlov

Prednost zložljivih sten je, da v brezizrazni prostor, kamor jih postavimo, dodajo barvni poudarek ali detajle. Če vam primanjkuje prostora, lahko stena v kuhinji ali delovni sobi, na katero pritrdimo plutovinasto tablo, služi za pripenjanje obvestil, fotografij, risbic, nakupovalnih listkov …

Zakrijte nered v otroški sobi

Seveda želite zakriti goro igrač, perila in drugih stvari, ki se naberejo v otroški sobi, kar lahko preprosto naredite z zložljivo steno. Če se videz tega elementa sklada z otrokovimi interesi, še toliko bolje! Za malčka, ki ima rad živali, vsekakor izberite steno z živalskim motivom. Poiščite tako s kljukicami, na katere lahko otrok obesi oblačila, ali s prišitimi žepi, v katere lahko spravi drobne igrače.