»Ma, ne grem, samo še tega mi je treba,« je domačinka v enem od manjših prleških lokalov, srebajoč kavo zavrnila povabilo znanega lokalnega kriminalista, ki jo je prišel prosit, da kot priča prisostvuje hišni preiskavi na vrhu enega od s trtami obloženih prleških gričev. »Heroin, lepo vas prosim, kdor se ukvarja z njim, je nevaren, ne grem, nočem si zagreniti življenja,« je nadaljevala odkimavajoč z glavo, kako vendar je mogoče, da je v tovrstne nelegalne, hudodelske posle zašel tudi, recimo mu tako, Sandi. Mladenič, ki ga vsi poznajo. »Zgrožena sem,« nam je dejala sošolka Sandijeve mame.

V pripor tudi najemnik bifeja

Nič drugače ni bilo v torek dopoldne po odhodu kriminalistov na ljutomerski avtobusni postaji, v tamkajšnjem bifeju, katerega upravitelj, še ne štiridesetletni D. F., je prav tako moral za zapahe. Stalni gostje, zvečine lokalni brezposelneži, ki radi trenirajo v dvigovanju kozarcev z (žgano) alkoholno vsebino, so strmeli predse, nekaj naključnih »kofetkarjev« je kimalo z glavami. »Po drugi strani pa je kar prav, da so ga končno odpeljali. Se bo vsaj pobral skupaj v zaporu. Kakšen je pa bil. Časopis je lahko bral, kljub temu da ga je držal v rokah obrnjenega narobe,« je povedala gospa. »Tako je bil medel, da niti pozdraviti ni zmogel več, samo smejal se je predse s tistimi ubogimi, kalnimi očmi,« je pristavil neki drugi gost majhnega bara, kjer je D. skupaj s Sandijem kot zadnji člen verige pod pultom prodajal heroin.

In ga v nočnih urah menda tudi delil s svojimi pajdaši ter ga vozil iz Celja in s Ptuja. In ponoči večkrat, skrit med avtobuse, voznikom težkih črnih beemvejev in njihovim zajetnim spremljevalcem štel denar. Večkrat je tudi zaropotalo po njegovi vse bolj kuštravi glavi. Takrat, ko ni imel dovolj pod palcem, ali tistikrat, ko so tisti nad njim od njega nenadoma hoteli več denarja.

Aretirali male in velike ribe

Organizacija preprodaje, ki so jo prekmurski policisti pol leta opazovali skupaj z ljubljanskimi in celjskimi kolegi, stvar pa s hišnimi preiskavami in z odvzemom prostosti deveterici končali minuli torek in sredo, je potekala prek štirih dobaviteljev (trije so z območja ljubljanske, eden s celjske policijske uprave), ki so prek dveh organizatorjev preprodaje in naprej do ulične preprodaje in preprodaje na drobno prodali za skoraj tri kilograme heroina. Slabega pol kilograma te precej nevarne in prepovedane droge, katere en gram pri uličnih prodajalcih stane okrog petdeset evrov, so kriminalisti še dodatno zasegli v torkovih hišnih preiskavah.

Kot je danes povedal prvi kriminalist Pomurja Bojan Rous, ki je pred kratkim s prstom v marmeladi ujel tudi precej velikega preprodajalca in gojitelja konoplje iz okolice Ljutomera, sta ulovljeni hudodelski združbi »delovali dolgoročno in dobro organizirano, kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami sta izvrševali kontinuirano«. V pol leta – kriminalisti so združbi pod prste gledali od letošnjega januarja – so osumljenci, stari od 30 do 61 let, storili več kot 120 kaznivih dejanj s področja preprodaje prepovedanih drog, minuli torek pa so jih kriminalisti iz Kopra, s Ptuja, iz Ljubljane in Ljutomera po sedmih hišnih preiskavah dokončno »nokavtirali«. Devetim osumljenim iz združbe, od male do velike ribe, je bila odvzeta prostost in so bili že privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse odredil pripor. Večina osumljenih je bila za istovrstna kazniva dejanja že kaznovana.