Kmalu zatem, ko so v torek pozno popoldan iz jame rešili še zadnje štiri dečke in njihovega 25-letnega trenerja, se je pokvarila industrijska črpalka, s katero so reševalci iz prehoda med dvema dvoranama črpali vodo, je povedal nekdanji tajski marinec Chaiyananta Peeranarong, ki je kot zadnji potapljač zapustil jamo.

Da vodna črpalka ne deluje pravilno, je prvi opazil Avstralec, ki je nadzoroval to območje, in na to z vpitjem opozoril še druge reševalce. Preden je območje zapustil zadnji potapljač, je voda segala že do njegove glave in bi za varen izhod skoraj potreboval kisikovo jeklenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Brez uporabe vodne črpalke na tem območju lahko ven prideš le s pomočjo kisikove jeklenke,« je še pojasnil Peeranarong in dodal, da dvajseterica potapljačev takrat pri sebi ni imela potapljaške opreme.

Reševanje nogometašev kluba Divje svinje se je v torek končalo srečno tako za dečke in njihovega trenerja kot tudi za reševalce. V obsežni reševalni akciji je sicer med nameščanjem kisikovih jeklenk minuli teden umrl izkušen tajski potapljač.

Jama Tham Luang bo postala muzej

Reševanje so pozorno spremljali na Tajskem in drugod po svetu, zgodba s srečnim koncem pa je navdihnila tudi filmske ustvarjalce, poroča britanski BBC. Še preden so reševalci iz jame rešili vseh 13 oseb, je ameriški filmski studio Pure Flix sporočil, da njihova ekipa na Tajskem že opravlja pogovore z reševalci. »Videti ta junaški pogum v jami in rešitev vseh potapljačev je zame zelo čustven in oseben dogodek,« je v videu, posnetem na kraju dogodka in objavljenem na Twitterju, dejal soustanovitelj studia Michael Scott. Scott namreč živi na Tajskem, njegova soproga pa naj bi odraščala s preminulim tajskim potapljačem. Produkcijska hiša Ivanhoe Pictures s sedežem v Los Angelesu je sicer medtem sporočila, da sta tajska vlada in mornarica oblikovanje filma o reševanju dečkov in trenerja zaupala njim.

Jama Tham Luang naj bi poleg tega postala tudi muzej, kjer bodo prikazali potek reševalne akcije. Pristojne oblasti že napovedujejo, da bo muzej postal ena večjih turističnih atrakcij Tajske.