Kickl je napovedal, da želijo te tri države »sodelovanje voljnih« spremeniti v »sodelovanje aktivnih«. Ministri želijo na področju, kjer je predolgo vladal nered, vzpostaviti red, je poudaril po skupnem zajtrku z nemškim kolegom Horstom Seehoferjem in italijanskim ministrom Matteom Salvinijem. Kot je povedal Kickl, v prihodnosti ne bo več mogoče stopiti na evropska tla, »če nimaš pravice do zaščite«.

Podobno je izpostavil tudi italijanski notranji minister, ki je ponovil svojo formulo, ki se glasi »manj odhodov iz Libije pomeni manj prihodov v Evropo«. Pozval je k večji podpori Libije, da bi že tam preprečili odhode v Italijo. Zavzel se je tudi za spremembo pravil mednarodnega reševanja migrantov v Sredozemskem morju. »Ne smemo prepustiti tihotapcem, da odločajo, kdo bo prišel v katero državo. O tem morajo odločati demokratične vlade,« je poudaril Seehofer.

Seehofer želi dogovore skleniti do začetka avgusta

Dodal je, da pogovori o upravljanju migracijskih tokov potekajo tudi z Evropsko komisijo in komisarjem, pristojnim za migracije, Dimitrisom Avramopulosom. Rešitev na evropski ravni je po Seehoferjevih še vedno najboljši odgovor na izziv migracij. Nemški minister je danes dejal še, da želi dogovore o vračanju migrantov iz Nemčije v Italijo, Avstrijo in Grčijo s temi tremi državami skleniti do začetka avgusta. Minister pričakuje težke pogovore, za katere bo odgovoren sam.

Salvini je že po sredinem dvostranskem srečanju z Seehoferjem poudaril, da je treba pred sklepanjem kakršnihkoli dogovorov o vračanju migrantov okrepiti varovanje zunanjih meja EU.

Kickl danes v Innsbrucku gosti neformalno zasedanje notranjih ministrov EU, na katerem so osrednja tema migracije. Udeležuje se ga tudi slovenska notranja ministrica, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar.