Dvesto štiriinšestdeset dni ali skoraj devet mesecev je trajalo sestavljanje takšne vladne koalicije, ki bi v češkem parlamentu dobila večinsko podporo. Danes zgodaj zjutraj, po trinajsturni razpravi, je mandatarju Andreju Babišu iz stranke ANO vendarle uspelo, saj je v dvestočlanskem parlamentu za njegovo vlado glasovalo 105 poslancev, 91 pa jih je bilo proti.

Težave zmagovalca oktobrskih volitev so se začele takoj po razglasitvi izidov, saj je večina strank zavrnila sodelovanje z drugim najbogatejšim Čehom, ki ga zaradi njegovega bogastva, očitkov o korupciji in navzkrižju interesov ter tudi populistične politike primerjajo s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in z bivšim premierjem Italije Silviom Berlusconijem. Toda češki predsednik Miloš Zeman ni imel zadržkov, ko mu je podelil mandatarstvo, saj sta velika prijatelja.

Nenačelna koalicija

Toda s potrditvijo vlade zapletov in očitkov na njen račun še ni konec. Obtožbam, da bo poslej premier poslovnež in politik, osumljen korupcije, so se pridružile nove. Predvsem ta, da je Babiš, da bi se obdržal na vrhu češke politike, sprejel podporo češke komunistične stranke. Sredinske in desne stranke so ogorčene. Ne le, da komunisti nimajo z Babišem in njegovim programom nobene stične točke in da gre za nenačelno koalicijo, ampak je Babiš to stranko s sprejemom njene podpore »obudil od mrtvih«.

Češki komunisti namreč od leta 1993 nimajo v državi nobene resnejše vloge, zdaj pa so nenadoma postali izjemno vplivni, saj je Babiš vendarle moral, čeprav komunisti uradno niso v koaliciji, za njihove glasove nekaj plačati – dvignil naj bi najnižje plače in pokojnine, sicer Babiševe junija sestavljene manjšinske vlade s koalicijskimi partnerji socialdemokrati danes ne bi bilo.

Peta kolona

Opozicija pravi, da je s tem konec češke demokracije in konec tiste Republike Češke, ki je 1989 nastala na ruševinah komunistične države. Povrhu vsega, pravi opozicija, bo poslej glede na tesne zveze med predsednikom države Zemanom in Babišem v Češki zavladal »polpredsedniški« sistem, povečal pa da se bo tudi vpliv Rusije, kajti komunisti in Zeman naj bi bili po ocenah opozicije moskovska »peta kolona«.

Vodja komunistov Vojtech Filip pravi, da so privolili v podporo Babiševi vladi zgolj zato, da bi pomagali državi izplavati iz politične in institucionalne krize oziroma da ne bi bilo treba po slabem letu pregovarjanj državljanom spet na volitve, ki verjetno ne bi prinesle drugačne politične slike. Vodja piratske stranke Jakub Michalek pa je bil v kritiki podpore komunistov zelo oster: »Edino korist od podpore komunistov bo imela ogromna in prebogata korporacija Agrofert, ki je bila do volitev v lasti Babiša, potem pa jo je, tako kot še nekatere druge, 'skril' v nekakšne sklade, da bi se vsaj navidezno izognil konfliktu interesov.«