Kot je ob odločitvi sporočil pristojni sodnik Pablo Llarena, imajo katalonske stranke v Barceloni, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, možnost, da šest poslanskih mest zasedejo drugi politiki, a je pogoj, da jih špansko pravosodje ne obtožuje upora.

Po poročanju španskega časnika El Pais se je s to odločitvijo končala preiskava sodnika Llarene o dogajanjih, ki so povezana z izvedbo lanskoletnega prepovedanega referenduma o samostojnosti Katalonije. S to odločitvijo je tudi vse bližje začetek sodnega procesa proti obtoženim, ki bi se lahko začel oktobra.

Puigdemont je še vedno v Nemčiji, kjer čaka na odločitev pristojnih oblasti v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein glede njegove morebitne izročitve Španiji. Več ministrov njegove vlade je prav tako v izgnanstvu v tujini, drugi so za zapahi v Španiji. V odzivu na odločitev sodišča je Puigdemont tvitnil, da kaže na raven kakovosti demokracije v državi. »Glasovanje državljanov je uničeno s 'pravosodnim sistemom', ki se še naprej ukvarja s politiko,« je dodal. sta