Francija si je v Sankt Peterburgu priigrala prvo finalno vstopnico svetovnega prvenstva v nogometu. Odločilni trenutek v polfinalu proti Belgiji je bil v 51. minuti. Francoski kapetan Antoine Griezmann je podal iz kota na prvo vratnico, kjer je dobil skok branilec Samuel Umtiti in premagal sicer izvrstnega vratarja Thibauta Curtoisa. Galski petelini so se tretjič v zgodovini uvrstili v finale. Belgijci so po petih zaporednih zmagah doživeli prvi poraz v Rusiji. Potem ko so na prvih petih tekmah zabili 14 golov, tokrat niso nobenega, Francozi pa so sijajno ustavili najdražji napadalni trojec na svetu Lukaku-Hazard-Bruyne, ki je skupno vreden kar 350 milijonov evrov.

Zanimivo je, da so Francozi v Rusiji danes premagali sploh prvo evropsko reprezentanco. Doslej so bili boljši od treh južnoameriških – Peruja, Argentine in Urugvaja ter Avstralije, medtem ko so z Dansko remizirali. Belgija je v Sankt Peterburgu upravičila preboj v polfinale, v zadnjih 20 minutah na vso moč napadla proti francoskemu golu, izvedla nekaj nevarnih in atraktivnih akcij, a zadetka ni dosegla. Francozi so bili nevarni v protinapadih in so imeli nekaj lepih priložnosti za povišanje rezultata. Najlepši sta v sodnikovem podaljšku zapravila Griezmann in Corentin Tolisso.

V prvem polčasu so imeli večkrat žogo Belgijci (58 odstotkov), precej več strelov pa so sprožili Francozi (11:3). Junaka sta bila oba vratarja. Hugo Lloris je v 22. minuti izvedel sijajno parado po strelu Tobyja Alderweirelda, tri minute prej pa je francoskemu vratarju pomagal Rafael Varane, ki je odlični strel Edena Hazarda odbil v kot. Francozi so bili najnevarnejši v 39. minuti, ko je po desni strani prodrl Benjamin Parvard, njegov strel po diagonali pa je Courtois ubranil. Omeniti kaže, da je francoska obramba v prvem polčasu odlično ustavila Romeluja Lukakuja. Najnevarnejši belgijski napadalec je sprožil prvi strel proti francoskemu golu šele v 48. minuti, nasploh pa danes ni imel svojega dne.

»Srečen in ponosen sem na mlade igralce, ki so si priborili uvrstitev v veliki finale. V obrambi smo igrali odlično, zabili smo gol in imeli številne priložnosti iz protinapadov, da bi že prej odločili zmagovalca. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem sodelavcem, ki so opravili veliko garaškega dela, da smo dosegli izvrsten rezultat,« je kipel od navdušenja francoski selektor Didier Deschamps. Z dvignjeno glavo je stopil pred novinarje tudi belgijski selektor Roberto Martinez: »Na žalost smo prejeli zadetek iz prekinitve. Jasno je bilo, da bo zmagovalca odločila malenkost, ki je šla tokrat v prid Francije. Ponosen sem na svoje igralce, ki so igrali dobro in srčno. Žal je v nogometu tako, da vselej nekdo zmaga, drugi pa izgubi. Vselej bi si želel izgubiti na način, na kakršnega smo bili poraženi v polfinalu svetovnega prvenstva.«

Francija : Belgija