Na drugi strani Atlantika so ZDA v trgovinski vojni prešle od besed k dejanjem. Uvedle so napovedane carinske dajatve na uvoz kitajskega blaga v višini 34 milijard dolarjev, na kar je pričakovano odgovorila tudi Kitajska. Opozorila, da trgovinska vojna negativno vpliva na celotno svetovno gospodarstvo, pa ameriških delodajalcev očitno ne skrbijo. Ameriško gospodarstvo je v polnem zagonu, kar je vidno tudi v robustnem trgu dela. Na plačilnih listah so v mesecu juniju zabeležili 213.000 več oseb (analitiki so pričakovali 200.000). Nekoliko je sicer porasla stopnja brezposelnosti (4 odstotke; maja 3,8 odstotka), a je tudi to le odraz dobre gospodarske slike. Zaradi dobrih gospodarskih razmer se je več kot pol milijona Američanov ponovno vključilo v aktivno iskanje zaposlitve, kar je dvignilo stopnjo brezposelnosti. Zanimivo, danes je na ameriškem trgu dela več odprtih delovnih mest, kot je iskalcev zaposlitve, kar delodajalcem otežuje iskanje primernega kadra.

Slabše gospodarske podatke pa je v preteklem tednu objavila Kitajska, kar je vplivalo na negativne donosnosti kitajskih in ostalih azijskih delniških indeksov, vključno z Japonsko. Kitajski anketni indeks prihodnje proizvodnje aktivnosti (PMI manufacturing) se je junija dodatno znižal zaradi višjih cen vhodnih surovin in pričakovanj o zmanjšanju izvoznih naročil. K padcu tečajev delnic je prispevala tudi objava kitajske centralne banke, da ne bo uporabljala lastne valute kot »orožja« proti ameriški protekcionistični politiki oziroma da ne bo z depreciacijo kitajske valute krepila konkurenčnosti domačih izvoznikov. Je pa po drugi strani kitajska administracija domačim podjetjem obljubila pomoč v primeru težav zaradi ameriških carin.

V podjetniški sferi je pomemben mejnik pri množični proizvodnji dosegel ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla Motors. Družba je namreč dosegla cilj, da na tedenski ravni proizvede vsaj 5000 vozil modela 3. K povečanju proizvodnje je pripomogla, zanimivo, kar v šotoru ob glavni tovarni zgrajena dodatna proizvodna linija. Rok za dosego cilja so si v družbi prvotno zastavili za konec leta 2017, a so družbo pestile mnoge težave, ki so ta rok odložile. Ključno vprašanje sedaj je, ali jim bo uspelo ohraniti oziroma morda celo povečati hitrost proizvodnje.