HNS je Vukojevića razrešila dolžnosti opazovalca, ki jo je imel kot sodelavec Dalića, v zvezi pa so se obenem opravičili ruski javnosti zaradi dejanja člana nogometnega štaba. Kot so dodali, se je za sporne izjave opravičil tudi Vukojević, češ da niso imele nobenega političnega namena, a so odprle prostor za tovrstne razlage.

Po sobotni zmagi proti Rusiji sta Vukojević in strelec enega hrvaških zadetkov na četrtfinalni tekmi z Rusijo Domagoj Vida objavila videoposnetek, v katerem sta jasno izrazila privrženost Ukrajini, v kateri sta oba igrala nogomet. Fifa je zaradi posnetka opozorila Vido, HNS pa se je pod pritiskom svetovne nogometne organizacije preventivno odpovedala pomoči Vukojevića, je ocenil Novi list na svoji spletni strani. Vukojević je sicer v času kariere nekaj mesecev igral tudi v Spartaku iz Moskve.

Bila je »samo šala«

V današnjem sporočilu za javnost HNS se je za sporni pozdrav Slava Ukrajini opravičil tudi Vida. Hrvaški branilec je po opozorilu Fife pojasnil, da je želel pozdraviti veliko ukrajinskih prijateljev, ki jih ima iz časov, ko je igral za Dinamo iz Kijeva ter da ni nameraval žaliti nobenega. Šli naj bi »samo za šalo«.

Slogan Slava Ukrajini so uporabljali pripadniki ukrajinskih enot v nedavni vojni proti Rusom, a tudi med drugo svetovno vojno, ko so bili na strani nacistične Nemčije in so se bojevali proti takratni ruski Rdeči armadi.

Vukojevića so odstranili iz hrvaške reprezentance za razliko od nekdanjega hrvaškega nogometnega reprezentanta Josipa Šimunića, ki ga je Fifa kaznovala s prepovedjo igranja na desetih tekmah zaradi zloglasnega ustaškega gesla Za dom spremni.

Fifa in hrvaško sodišče sta Šimunića zaradi spornega pozdrava tudi denarno kaznovali. HNS po drugi strani v tem dejanju ni videla nič spornega, saj je bil Šimunić pomočnik Anteja Čačića, ki je hrvaško izbrano vrsto vodil pred Dalićem.