Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja le še tekoče posle, je po seji OZP potrdil, da so na odboru slišali tudi argumente, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustili novi vladi, ki bi imela vsa pooblastila, a je pretehtalo stališče, da ker v tem času ni bilo novih okoliščin, lahko tožbo nadaljuje kar aktualna vlada. A se s tem, potem ko v javnosti ni dajal izjav, na družbenem omrežju twitter ni strinjal prvak SDS Janez Janša, ki meni, da bi morala biti odločitev o tožbi Hrvaške v rokah nove vlade. Po njegovem imajo stranke, ki zagovarjajo vložitev tožbe še v tem tednu, v državnem zboru zgolj 24 poslanskih mest in da bi šlo v tem primeru za nelegitimno odločitev.

Predsednik OZP Matjaž Nemec je potrdil, da je glede na razpravo mogoče ugotoviti, da prevladuje enotno stališče, da je treba nadaljevati tožbo proti Hrvaški, ker ta ne izpolnjuje odločbe arbitražnega sodišča in s tem krši evropsko pravo. Nemec je razpravo na OZP ocenil kot pomembno, da so se novi poslanci seznanili z aktivnostmi države na tem področju. Seveda pa niso prišli zadevi do dna, katera vlada naj vloži tožbo, a pristojnost za to je na strani vlade, čeprav opravlja le še tekoče posle. V takšnem duhu je bil sprejet tudi sklep OZP, da so se seznanili z aktivnostmi vlade na tem področju.

Po volitvah 3. junija in odločitvi evropske komisije, da se v »spor« med Slovenijo in Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe ne namerava vmešavati ali se o njem opredeljevati, je bilo na slovenski strani čutiti nekaj negotovosti, predvsem zaradi političnega vakuuma. Tudi v slovenski javnosti so postajali vse glasnejši pomisleki, ali je tožba zoper Hrvaško smiselna, še zlasti zato, ker da je lahko njen izkupiček skrajno negotov in bi lahko v primeru negativnega razpleta pred sodiščem to lahko le škodilo interesom Slovenije.

Kršitev pravnega reda EU

Na Hrvaškem zaradi napovedane tožbe doslej niso bili navdušeni. Pred slabim mesecem dni je hrvaški premier Andrej Plenković dejal, da pravosodna pot ni dobra za partnerje in zaveznike v EU in v zvezi Nato, nikakor pa niti ne za prijateljski državi. Plenković je napovedal, da bodo Sloveniji še enkrat, ko bo oblikovana nova vlada, predstavili rešitev spora, ki bi bila sprejemljiva za hrvaški sabor in državni zbor.

Cerar je danes poudaril, da vložitev tožbe ne predstavlja ovire pri iskanju skupne poti za implementacijo arbitražne odločbe. »Tožba je usmerjena v ugotavljanje kršitev prava EU. V tožbi navajamo, da Hrvaška s tem, ko ne spoštuje arbitražne odločbe, krši tudi pravni red EU,« je dejal Cerar. Arbitražna odločba v celoti obstaja, ne glede na potek sodbe, ker je veljavna po mednarodnem pravu in slovensko stališče je, da od nje nikakor ni mogoče odstopiti na nobeni strani. »S tožbo razbremenjujejo politične napetosti med državama, zadevo prenašamo na pravno strokovni novo. Pristojno sodišče pa bo presodilo, kako naprej, na politični ravni pa lahko državi normalno razvijata odnose. Če bosta Slovenija in Hrvaška našli kakšno rešitev na politični ravni, je lahko tožba tudi umaknjena,« je dejal Cerar. Slednje pomeni, da četudi bi tožbo vložila njegova vlada, to ne bi smelo predstavljati ovire za novo vlado, če bo poiskala kakšno drugo pot za rešitev težav s Hrvaško.