Na Japonskem je od četrtka močno deževalo, zaradi česar so poplavljene številne ceste in hiše, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Rekordne padavine so zabeležili v številnih prefekturah, vključno s Hirošimo, kjer je bilo največ smrtnih žrtev. Življenje je tam izgubilo 39 ljudi. Skupno so okoli pet milijonov ljudi v prefekturah pozvali, naj zapustijo svoje domove.

Danes je po več dneh znova posijalo sonce, tako da so lahko reševalci okrepili reševalno operacijo, v kateri sodelujejo tudi ekipe z gradbenimi stroji. »Odkrili bomo velike kose ruševin tam, kjer jih bomo lahko. Odstranili bomo tudi ruševine hiš. Samo tako bomo namreč lahko našli morebitne ujete ljudi,« je povedal eden od vojakov.

Eno najhuje prizadetih je mesto Kurashiki, kjer je bilo na strehah nekaj časa ujetih več kot 1000 ljudi, vendar pa so glede na posnetke s helikopterja že vse rešili. V mestu, kamor so v nedeljo morali s čolni, se počasi spušča tudi nivo vode. Če se bo dovolj spustil, bodo lahko reševalci odšli v mesto po cestah. »Ne dežuje več, vendar pa moramo ostati pozorni na plazove,« je povedal eden od reševalcev.

Pri reševanju sodeluje 54 tisoč ljudi

Pri reševanju sodeluje okoli 54.000 gasilcev, policistov in reševalcev, »ki delajo največ, kar lahko, da bi rešili življenja«, je povedal Abe. Ta se bo verjetno odpravil na prizadeta območja.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi se premier odločil tudi, da odpove svojo pot v tujino, v okviru katere naj bi od srede obiskal Francijo, Belgijo, Savdsko Arabijo in Egipt. Tega v njegovem kabinetu niso potrdili.

Zaradi poplav so morala številna podjetja, med drugim Panasonic, Mitsubishi Motors in Mazda, prekiniti delo v svojih tovarnah na območju.

Gre sicer za eno največjih tovrstnih katastrof v zadnjih letih na Japonskem, po številu žrtev namreč presega plazove v Hiroshimi leta 2014, ko je umrlo 74 ljudi. Razmere je mogoče primerjati s tistimi ob dveh zaporednih tajfunih avgusta in septembra 2011, ko je življenje izgubilo okoli 100 ljudi.