Danes je disk golf razširjen v več kot štiridesetih državah po vsem svetu. V Evropi je najbolj priljubljen v skandinavskih državah, kjer imajo več kot osemsto igrišč, medtem ko jih je v ZDA že več kot šest tisoč. Športna igra, s katero se lahko ukvarja vsakdo, ne glede na starost ali spol, je že pred časom osvojila tudi Slovence.

Konec junija so na smučišču Kope, kjer je prvo igrišče za disk golf v Sloveniji, priredili že 6. tradicionalni mednarodni turnir v disk golfu. Na njem je sodelovalo okoli petdeset profesionalnih tekmovalcev iz Slovenije in tujine, dogodek pa je bil odlična priložnost tako za spoznavanje s privlačno obliko rekreacije širših množic kot za napoved Centralnega evropskega disk golf prvenstva 2018, ki bo na Kopah potekalo od 27. do 29. julija.

Tri igrišča v Sloveniji

Disk golf ne zahteva veliko tehničnega predznanja, pomembnejši sta volja in motivacija. Postopno izboljševanje rezultatov oziroma ravni igre je želja vsakega posameznika. Igra poteka podobno kot pri običajnem golfu, pri čemer morajo igralci progo končati s čim manj meti diska (frizbija). Ko ta pristane v košari, je igra končana. Posebnost so tudi naravne in umetne ovire na progi, ki vsebujejo premične in nepremične objekte. Igra z osemnajstimi luknjami lahko poteka v vseh vremenskih razmerah in običajno traja od ene do dveh ur. Igramo lahko individualno ali v skupini.

V Sloveniji so trenutno tri igrišča za disk golf: v Mežici, na Kopah in v Ljubljani, dve igrišči sta v pripravi. Slovencem najbližja že urejena tuja igrišča so v Gradcu, Toskani in ob jezeru Maggiore v Švici. Igrišča za rekreativce so lahko tudi v mestnih parkih in gajih, na smučiščih, ob gozdu, skratka tam, kjer z igro nikogar ne motimo ali ogrožamo. Večina urejenih igrišč je brezplačnih, ponekod se zaračunava samo vstop v park, večinoma pa je strošek le izposoja opreme, sporočajo na spletni strani Disk golf zveze Slovenije.

Njeni predstavniki zagotavljajo, da igra disk golfa razgiba in krepi tako zgornji kot spodnji del telesa: »Gre za dolgotrajno obliko aerobne vadbe, kombinacijo telesne in duševne vadbe, ki predstavlja zelo majhno tveganje za poškodbe. Krepi koncentracijo, spodbuja pošteno igro in ponuja športno sprostitev v naravi.«

Frizbi, ki ni igrača

»Disk golf pravzaprav ni frizbi. Frizbi je igrača (kot je na primer žoga igrača in se jo uporablja pri vrhunskem nogometu), disk golf pa je šport s frizbiji. Gre za težje frizbije, ki so narejeni za večje hitrosti, zato jim pravimo diski. Obstaja namreč več športov s frizbiji,« poudarja Boštjan Babič, predsednik Disk golf zveze Slovenije.

Cene za disk se gibljejo od pet do štirinajst evrov, tako kot v tujini pa tudi v Sloveniji obstaja več društev, ki se ukvarjajo s to disciplino. Vadba je možna na že omenjenih igriščih, ponekod (na primer v Rakičanu) je postavljen koš in je možno igranje.

»V Sloveniji imamo od štirideset do šestdeset igralcev, torej tistih, ki se s športom ukvarjajo resno. Seveda so med njimi tudi dekleta. Sicer pa se je v naši državi z disk golfom na raznih promocijah in predstavitvah lokalnih klubov srečalo že več kot dva tisoč ljudi,« je pojasnil Babič.

Po njegovih besedah je starostni razpon aktivnih igralcev od petnajst do šestdeset in več let: »Dejansko je šport primeren za otroke nekje od 8. leta naprej, medtem ko navzgor pri letih ni omejitve. V tujini so igralci, ki štejejo častitljivih osemdeset let. V Sloveniji takih ekstremov še nimamo.«

Najboljše igralce disk golfa odlikujejo vrhunska tehnika, iznajdljivost in izreden samonadzor v stresnih trenutkih. Podobno kot pri vseh športih pa tudi izjemna želja po zmagi. Vsega tega bo konec julija v izobilju tudi na Kopah, kjer bo, kot že omenjeno, potekal največji mednarodni disk golf dogodek na naših tleh – Centralno evropsko disk golf prvenstvo 2018. Na njem bodo sodelovali najboljši metalci frizbijev iz Slovenije, Avstrije, s Češkega, Slovaškega, Madžarskega, Hrvaškega in Poljskega.