Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah v slalomu je na tretji letošnji tekmi na olimpijski progi v Augsburgu v Nemčiji dosegla lep moštveni uspeh. Kajakaš Peter Kauzer je na enem najprestižnejših prizorišč slalomskih tekmovanj kljub dotiku vrat zmagal, kajakašica Eva Terčelj in kanuist Luka Božič pa sta se veselila tretjega mesta.

Štiriintridesetletni Hrastničan Kauzer je v prvem delu sezone v izjemni formi. Potem ko je postal evropski prvak v Pragi, je na prvi tekmi svetovnega pokala v Liptovskem Mikulašu po napaki ostal brez finala, na drugi v Krakovu je bil drugi, na tretji pa je v zanj značilnem slogu pokoril konkurenco. Kauzer je znova pokazal mojstrstvo, saj je hitrost prilagodil postavitvi proge. V spodnjem delu proge je bil hiter kot blisk, saj po merjenih vmesnega časa ni kazalo na prevzem prvega mesta. Iz ritma ga ni vrgel niti dotik vrat, ki je bil sploh prvi v letošnji sezoni. Drugi je bil z zaostankom 24 stotink sekunde Čeh Jiri Prskavec, tretji pa z zaostankom 93 stotink Nemec Hannes Aigner.

»Prvi dotik vrat na tekmah v letošnji sezoni me malo jezi, a na srečo je bila moja predstava še vedno dovolj dobra, da sem prehitel Prskavca. Na startu sva se malo šalila. Dejal sem mu, da ga bom lovil po progi, on pa mi je odvrnil, da tokrat ne bo tako. Ko je v cilju videl, da je za menoj zaostal dobri dve desetinki, se je samo začel smejati. V nasprotju s prejšnjimi tekmami, kjer jaz nisem imel dotika vrat, on pa in je bil uvrščen za menoj, sva tokrat oba imela dotik. Oba sva prikazala najboljši vožnji, zato sva zasluženo na prvih dveh mestih,« je povedal Peter Kauzer po enajsti zmagi v karieri na tekmah za svetovni pokal.

V Augsburgu se vedno dobro počuti, saj je proga zelo podobna tacenski. »Zdaj ko so očistili kanal, voda še bolj niha kot v Tacnu, zato moraš imeti dober občutek in pozorno gledati pred seboj, kaj se dogaja. Proga je kombinacija starega in novega načina veslanja. Tukaj sem se smejal na vsakem treningu, tekma pa je čisti užitek zaradi vzdušja, ki ga pripravijo gledalci in za vse športno navijajo,« je dodal Kauzer. Zdaj ga čaka počitek, nato pa priprave na drugi del sezone s tekmama svetovnega pokala v Tacnu (od 31. avgusta do 2. septembra) in Seu d'Urgellu ter za konec vrhunec s svetovnim prvenstvom v Riu de Janieru od 26. do 30. septembra. Izmed slovenskih kajakašev je bil Martin Srabotnik 25., Niko Testen 31., Vid Kuder Marušič pa je obtičal v kvalifikacijah.

Kanuist Luka Božič je s tretjim mestom ponovil največji uspeh iz Tacna pred štirimi leti. 27-letni Primorec je prišel na stopničke z dotikom vrat, v spodnjem delu proge je bil pa je bil med vsemi najhitrejši. »Že lani sem pričakoval, da bom dosegel kakšen odmevnejši rezultat, a se ni izšlo. Imam vzpone in padce, sem samozavesten in to je ključ do takšnih voženj, ki sem jih pokazal v Augsburgu,« je povedal Luka Božič, ki je zaostal za Nemcem Tasiadisom in Slovakom Slafkovskym. Benjamin Savšek je bil s tremi dotiki vrat v spodnjem delu osmi, Anže Berčič 23. in Jure Lenarčič 24.

»Ponavlja se zgodovina. Tudi lani sem bil na tretji tekmi svetovnega pokala tretja. Manjka mi še malo stanovitnosti,« je izpostavila kajakašica Eva Terčelj. Urša Kragelj je bil po izpuščenih vratih deveta, Ajda Novak pa 24. Eva Alina Hočevar, ki je še mladinka, je bila 21. med kanuistkami. Še tretjo dvojno zmago v letošnji sezoni v kajaku in kanuju je v dosegla Avstralka Jessica Fox.