Najboljši svetovni motokrosisti so v Indoneziji v enem tednu opravili kar dve dirki za svetovno prvenstvo: prejšnjo nedeljo je bila v Pangkal Pinangu preizkušnja za veliko nagrado Indonezije, danes v dobrih tisoč kilometrov oddaljenem Semarangu za VN Azije, na obeh pa je zmagal Nizozemec Jeffrey Herlings, povratnik po zlomu in operaciji ključnice ter vodilni v skupnem seštevku za letošnje SP. Z izkupičkom v Indoneziji je lahko zelo zadovoljen tudi Tim Gajser, ki je bil v Pangkal Pinangu četrti (osvojil je 36 točk), v Semarangu pa drugi (42).

Herlings je bil najhitrejši že v sobotnih kvalifikacijah na 1750 metrov dolgem krogu na progi v Semarangu, svoje mojstrstvo pa je dan pozneje potrdil tudi z zmagama v obeh vožnjah uradne dirke. Gajser – drugi v kvalifikacijah in na jutranjem treningu – na prvi progi pri startu ni bil povsem pri vrhu, saj je začel s petega mesta, vendar se je hitro prebil v ospredje. Zatem je celo povedel, nasmihala se mu je tudi premierna zmaga v letošnji sezoni. Vodstvo je držal do zadnjih minut, ko se je iz ozadja pojavil 23-letni Herlings. V dramatični končnici je bil Nizozemec uspešnejši, dve leti mlajši slovenski šampion pa je na drugem mestu zaostal za manj kot dve sekundi.

Tudi v drugi vožnji je motokrosist iz Pečk pri Makolah znova začel med najboljšo peterico, Herlings pa je že takoj na začetku prevzel vodilni položaj. Gajser se je nato prebil do tretjega mesta in držal priključek z drugouvrščenim Belgijcem Clementom Dessalom. V zadnjem delu dirke so dirkači precej umirili ritem vožnje in držali svoja mesta, zato med najboljšimi ni prišlo do sprememb. Tako je Gajser finalno vožnjo druge indonezijske preizkušnje končal na tretjem mestu, v skupnem seštevku za VN Azije pa je bil drugi z 42 točkami in je zaostal le za Herlingsom (maksimalnih 50).

Slovenski motokrosist je bil že drugič v letošnji sezoni drugi v skupnem seštevku dirke, prvič mu je to uspelo maja v Teutschenthalu v Nemčiji, ko je prav tako slavil Herlings. Z izkupičkom na povsem novi progi v indonezijskem Semarangu je bil lahko Tim Gajser zelo zadovoljen: »Zares dober občutek je spet biti na zmagovalnih stopničkah. Med dirko sem se na motorju odlično počutil. Prva vožnja je bila čudežna: imel sem dobro hitrost in precej časa celo vodil. Ko me je Herlings prehitel, sem se skušal prebiti nazaj na na prvo mesto, a je bilo že prepozno. Start druge vožnje ni bil dober, a sem se kmalu prebil v ospredje. V osrednjem delu dirke sem naredil veliko napak in zato izgubil stik s Herlingsom in Dessalom. Toda na srečo je bilo tretje mesto v finalni vožnji dovolj za skupno drugo v Semarangu.«

Gajser je na dveh dirkah v Indoneziji skupno dobil 78 točk (36 + 42) in se s šestega mesta v skupnem seštevku za SP prebil na četrto. Po prejšnji dirki za VN Indonezije je na petem mestu prehitel Francoza Gautierja Paulina, po današnji za VN Azije pa še njegovega rojaka Romaina Febvreja. Ta je danes osvojil le deset točk, prav toliko pa zdaj znaša njegov zaostanke za četrtouvrščenim Gajserjem (400:410). Največ razlogov za zadovoljstvo je spet imel Herlings, ki je v enem tednu dobil obe dirki v Indoneziji. Pred današnjo dirko je imel v skupnem seštevku za SP samo 12 točk prednosti pred Italijanom Antoniom Cairolijem, toda slednji je zaradi poškodovane roke v Semarangu osvojil le 38 točk in Herlings je podvojil prednost pred njim.

Po dveh dirkah v Indoneziji se svetovna motokrosistična karavana spet seli v Evropo, kjer jo v nedeljo, 22. julija, čaka dirka za VN Češke v Loketu.