Svoje telefone ima zaščitene z geslom le 48 odstotkov uporabnikov, samo 22 odstotkov pa jih uporablja varnostne rešitve za zaščito naprav proti kraji. Uporabnikov, ki zakodirajo datoteke in mape ter jih tako zaščitijo pred nepooblaščenim dostopom, je celo le 14 odstotkov, ugotavljajo pri družbi Kaspersky Lab, ki ponuja kibernetske varnostne rešitve.

Žeparji, ki uspejo ukrasti pametni telefon, imajo tako lahko od svoje kraje veliko več, kot so sprva pričakovali. Če te naprave pridejo v napačne roke, lahko namreč postanejo dostopni nekomu drugemu tudi vsi podatki na njih, od uporabniških računov do fotografij, sporočil in celo finančnih podatkov.

»Vsi imamo radi povezane naprave, saj nam kjerkoli in kadarkoli omogočajo dostop do ključnih informacij. Privlačne so tudi za kriminalce, a je njihovo delo olajšano, saj vsak drug telefon ni zaščiten z geslom,« je te podatke komentiral Dmitri Alešin iz družbe Kaspersky Lab.

Po njegovih besedah obstaja nekaj enostavnih načinov, kako lahko vsak zaščiti svoje naprave in podatke, ki so na njih. »Z uporabo gesla in namenske varnostne rešitve, vključno z zaščito proti kraji, lahko zaščitite osebne informacije, fotografije in spletne račune pred izgubo in zlonamerno uporabo,« je predlagal.