»Prosim, skrbite zase. Ne pozabite se pokriti z odejami, saj je v jami mrzlo. Na nikogar nismo jezni, smo pa zaskrbljeni. Kmalu boste zunaj,« je mati enega od ujetih dečkov zapisala v pismu, ki so ga reševalci skupaj z drugimi rokopisi danes dostavili ujetim fantom. »Želimo, da veste, da vas starši ne krivimo za nastalo situacijo, zato se prosim ne krivite sami,« so besede, ki jih je namenila Ekkapolu Chantawongu, trenerju dečkov.

Ker so za konec tedna znova napovedane obilne padavine, reševalci bijejo vse hujšo bitko s časom. Z izjemno zahtevno reševalno akcijo bi naj pričeli v nedeljo ali ponedeljek, poroča Reuters. Poznavalci menijo, da je v naslednjih nekaj dneh ujete dečke še moč rešiti. Če reševalna akcija v naslednjih dneh ne bo uspešna, se možnosti za rešitev dvanajstih dečkov in njihovega trenerja pred decembrom ali januarjem precej zmanjšajo. »Zadnje deževje je v jami ustvarilo učinek cunamija. Ne vemo, koliko padavin bo še padlo, zato je nujno z reševalno akcijo pričeti čim prej« besede vodje reševalcev povzema britanski Guardian. Posebno zaskrbljenost povzroča tudi dognanje, da suho dvorano, v katero se je zatekla skupina otrok s trenerjem, lahko zalije voda. V tem primeru bi se suh prostor skrčil na vsega nekaj kvadratnih metrov, najverjetneje manj kot deset.

Raven kisika nevarno nizka

Reševalne ekipe se danes trudijo v delno poplavljeno jamo namestiti petkilometrsko cev, s katero bi ujetim dovajali svež zrak, poročajo lokalni mediji. Raven kisika v suhi dvorani, kjer so dečki in njihov trener, je namreč padla pod za človeka ugodnih 21 odstotkov. Trenutna raven kisika je okoli 15 odstotkov. Če vrednost kisika pade pod 12 odstotkov, lahko pride do poškodb možganov in celotnega organizme.

Nižja vsebnost kisika v jami je zgolj zadnja od težav, s katero se sooča številčna reševalna ekipa na severu Tajske, ravno ogromno število oseb, ki pomagajo pri reševanju najstnikov, pa je delno odgovorna za vse manj kisika v jami. A tudi napeljava petkilometrskega kabla s kisikom je po navedbah vodje tajskih tjulnjev Arpakorn Yookongkaew izjemno tvegana, kar se je pokazalo s smrtjo nekdanjega pripadnika posebne enote tajske mornarice, 38-letnega Samana Gunana. Ravno on je bil namreč del ekipe, ki se je trudila namestiti cev, a mu je na poti nazaj do vhoda v jamo zmanjkalo kisika.

Reševalci za pot od vhoda jame do dečkov ter nazaj porabijo v povprečju 12 ur, največ časa, energije in znanja pa porabijo na 1,7 kilometra dolgem izjemno ozkem predelu, na katerem si morajo sneti vso opremo, da se sploh prebijejo čezenj. »Gre za situacijo brez primere. A jo bomo uspešno končali,« je Yookongkaew skušal vliti upanje vsem, ki spremljajo operacijo. Trenutno je to edina pot do fantov.

Za ta konec tedna so napovedane nove močne padavine, ki grozijo, da bodo dodatno zalile jamo, iz katere se reševalci trudijo izčrpati kar največ vode, da bi jim skupino morda še pred tem uspelo spraviti na varno. A je tovrstna akcija odvisna od več faktorjev – pripravljenosti reševalne ekipe in tudi pripravljenosti fantov na potope. Če bi se odločili za to možnost, bi ob vsakem od fantu plaval in se potapljal vsaj eden od profesionalnih potapljačev - razen na izjemno ozkih območjih sifonov, kjer bi se fantje morali zanesti zgolj nase.

Po navedbah tajskega notranjega ministra Anuponga Paojinde pa so pripravljeni tudi na vrtanje luknje do dvorane, v kateri so ujeti mladi nogometaši. A morajo najprej počakati še na oceno britanskih reševalcev. V vsakem primeru pa bodo, kar poudarjajo, naredili le tisto, kar bo nujno in bo v največjem interesu ujete skupine.

Pismo dečkov iz jame: Vsi smo močni, a hočemo čim prej domov

»Ne skrbite, vsi smo močni,« piše v pismu 12 tajskih fantov, ki so ujeti v jami na severu Tajske. Pismo mladih nogometašev je objavljeno na spletni strani posebne enote tajske mornarice na družbenem omrežju facebook.

»Ko pridemo od tu, hočemo jesti veliko stvari. Hočemo čim prej domov,« piše v pismu, napisanem na roko, ki ga je v petek iz jame prinesel eden od tujih potapljačev.

Preberite še: Nična vidljivost, moten vodni tok in čudež, ki ga potrebujejo

Na facebooku je objavljenih sedem strani s sporočili vseh fantov, starih od 11 do 16 let, in njihovega trenerja. V kratkih zapisih izražajo svojo hvaležnost, ljubezen in željo po hrani. »Hočem jesti ocvrt zrezek,« je napisal eden od fantov.

Njihov trener Ekapol Chanthawong se je opravičil družinam fantov in obljubil, da bo dobro skrbel za njih. »V tem trenutku so vsi dobro. Možje dobro skrbijo za njih. Želim se vam zahvaliti za podporo in opravičujem se staršem,« je zapisal.

V jami ujeti od 23. junija

Fantje in njihov trener so od 23. junija ujeti štiri kilometre globoko v jami, ki jo je poplavila voda. Nekateri deli jame so še vedno povsem pod vodo, čeprav si reševalci na vso moč prizadevajo, da bi z industrijskimi črpalkami izčrpali vodo.

Poleg tega ima voda znotraj jame močan tok, zato bi bilo reševanje s pomočjo potapljačev, kar je le ena od možnosti za rešitev fantov, izredno nevarno. Fante zdaj učijo potapljanja, vendar so nekateri slabi plavalci, za pot iz jame pa celo izkušeni potapljači posebne enote tajske mornarice potrebujejo pet ali šest ur. V petek se je eden od potapljačev smrtno ponesrečil.

Pomoč ponudil Elon Musk

Voda v jami je kalna, mrzla in polna ovir, med drugim je polno ozkih podvodnih prehodov, skal in naplavin. Vidljivost je na nekaterih delih nična.

Preberite še: Ne znajo niti plavati, a se bodo morali naučiti potapljati

Ena od možnosti je tudi, da bi izvrtali 600 metrov dolgo luknjo skozi strop jame in fante potegnili ven. Vodja reševalne ekipe je danes sporočil, da delajo na več kot 100 vrtinah, nekatere od njih so globoke do 400 metrov, vendar lokacije fantov še niso našli.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je v petek dejal, da bo na Tajsko poslal inženirje iz dveh svojih podjetij - SpaceX in Boring Co, ki bodo pomagali pri vrtanju.